pirmdiena, 5. augusts, 2024Vārda diena: Arvils, Osvalds
crest1 crest2

Lai pie ūdeņiem droša atpūta!

Pievienots: 17.06.2015

Krāslavas novada pašvaldības aģentūra „Labiekārtošana K” un zemūdens tūrisma klubs „Poseidon Krāslava” kopīgi organizēja Zirga ezera gultnes tīrīšanas darbus atpūtnieku aktīvās peldvietas zonā. Klubā „Poseidon Krāslava” ir apvienojušies 20 biedri no Krāslavas, Daugavpils un Jēkabpils, kurus vieno kopīga interese par zemūdens pasauli.

Klubā ir gan zemūdens medību cienītāji, kuri ienirstot aiztur elpu un tādejādi var atrasties kādu laiku zem ūdens, gan arī cilvēki, kurus vilina daivings un kuri zemūdens niršanā izmanto akvalangus. Ar interesi vēroju gatavošanās procesu – tērpi vieniem un otriem ir atšķirīgi un arī cits aprīkojums. Kad visi gatavi doties ūdenī, īsā apspriedē tiek izlemts izmantot laivu ar airiem, bez motora, lai neapdraudētu tos, kuri strādās zem ūdens. Šoreiz viņi ūdenī devās, lai sameklētu, salasītu un izceltu tur simtiem nogremdētu plastmasas pudeļu un citu atkritumu, tostarp traktortehnikas un auto riepas. Vērojot nirēju darbu, šķita, ka pudeļu kalns izaugs milzīgs, un tā arī bija – kāds desmits iespaidīgu maisu. Viens no nirējiem krasta tuvumā atrada pat stikla lauskas, kas izraisīja apkārtējo sašutumu attiecībā pret to nezināmo, kurš, sasitot ūdenī pudeli, nav padomājis, ka kādam peldēšanās var beigties operāciju zālē.

Toties drošāki varēs justies tie, kuri ezeru labi nepazīst, tomēr bauda prieku, lecot ūdenī uz galvas. Laipas galā daudzus gadus peldētājus apdraudēja zem ūdens virsmas paslēpušās ezera gultnē iedzītas pāris palielas metāla caurules. Sākotnēji bija plānots, ka ūdenslīdēji ar rokas metāla zāģi caurules varētu nozāģēt līdz ar gultni, bet pēc tam taktiku mainīja un lika lietā striķi, kura vienu galu piekabināja caurulei, otru džipam. Vienu cauruli izdevās dabūt laukā, tā cieši turējās ezera gultnē vairākus metrus dziļi, savukārt otra tā arī nepadevās. Bet arī tai tika rasts risinājums - caurule noliekta līdz ar gultni, un tomēr šī vieta nu ir kļuvusi droša nirt gribētājiem.

Kluba „Poseidon Krāslava” vadītājs Eduards Bergs pastāstīja, ka organizācijai jau ir iekrāta pieredze, gan tīrot Perteņa ezera gultni pilsētas centrā, gan jau otru reizi strādājot Zirga ezera gultnes attīrīšanā. Lielākā problēma, ar ko kluba biedri saskaras, tīrot Zirga ezeru, ir ūdens duļķainība. Efektīvi strādāt var tikai neilgu laiku, pēc tam jānogaida, kamēr ūdens atkal kļūst caurskatāms. Bet pieredzējušie puiši māk saskatīt cilvēku ezerā samestos gružus arī šādos apstākļos. Starp citu, nirējiem bieži patrāpījās vēžveidīgie, un tas nozīmē, ka ezera ūdens būtībā tīrs.

Atpūtas pauzē kluba biedri dalījās ar savu pieredzi citā jomā. Sevišķi daudz stāstāmā bija zemūdens medību cienītājiem, kuri mūspusē ir iecienījuši Sīveru un Drīdzi. Jēkabpils puiši zivis medī Daugavā, bet krāslaviešiem šie prieki iet secen, jo mūspusē Daugavā nav nepieciešamās redzamības. Kaut ko var mēģināt tikai tuvāk rudenim, kad nav lietus. Starp citu, „Poseidon Krāslava” vīri izkliedēja kādu kļūdainu uzskatu. Parasti cilvēki domā, ka atliek iebāzt galvu ar masku ūdenī un visas zivis tavā priekšā ir nostājušās rindiņā – gaida, kuru tu izvēlēsies. Nekā tamlīdzīga. Var visu dienu peldēt un zivi neieraudzīt. Interesanti, vai pienāks diena, kad Zirga ezerā nirēju komanda varēs meklēt un neatrast nevienu tukšu plastmasas pudeli?

Šķiet, nopietnākām investīcijām vairāk piemērots Persteņa ezers, jeb kā citi saka – ezers godīgiem cilvēkiem. Tas ir pilsētas centrā un vandāļi, paldies Dievam, to nav iecienījuši. Persteņa priekšrocība ir arī labākas piekļuves iespējas, var kājām atnākt, nevajag braukt ar auto. Taču Zirga ezeram ir savas priekšrocības, pašvaldības aģentūra „Labiekārtošana K” cenšas gādāt par abām atpūtas vietām. Peldēšanās sezona drīz uzņems apgriezienus, būsim saprātīgi ne tikai uz ūdens, bet arī krastā un atstāsim pēc sevis tikai sakoptu vidi.

Juris Roga, autora foto



Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Velobrauciens pa Krāslavu

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde