pirmdiena, 5. augusts, 2024Vārda diena: Arvils, Osvalds
crest1 crest2

Labas tradīcijas dzīvo ilgi

Pievienots: 01.07.2015

„Ik gadu mēs rīkojam pagasta sējumu skati, un vēl ne reizi laika apstākļi mums nav traucējuši – šī diena vienmēr bija sausa un silta, un arī šodien lietu nesola,” apliecināja Kalniešu pagasta lauku attīstības konsultante Līvija Petročenko, dodoties ceļā kopā ar vietējiem zemniekiem, lai apskatītu viņu tīrumus – vai vārpo rudzi un kvieši, kādi ir rapšu lauki, kā aug griķi, vai daudzgadīgā zāle ir pietiekami kupla.

Tradīciju visiem kopā pulcēties, lai parādītu savus sējumus un iepazītu kolēģu pieredzi, Kalniešu zemnieku saimniecību īpašnieki atbalsta jau 9 gadu garumā. Šīs lieliskās tradīcijas iniciatore, organizatore un glabātāja ir Līvija Petročenko.

Kalniešu pagastā ir trīs lielas zemnieku saimniecības – „Raudovišķi”, „Stalti” un „Lesņičevka”. Pjotra Skovorodko (z/s „Stalti”) lauki kļuva par pirmo apskates objektu, pie kura apstājās mašīnu grupa.

„Brāļi Pjotrs un Genādijs nedala savā starpā zemi, 400 hektāru teritorijā viņi strādā kopā. Viņu dēli Jurijs un Andrejs pārņem tēvu pieredzi un ir labi palīgi saimniecības darbos,” pastāstīja Līvija. „ Skovorodko zemnieku saimniecībā audzē galvenokārt graudaugus un arī rapšus.

Tieši šogad z/s „Stalti” izdevās izaudzēt skaistus rapšus - augstumā tie gandrīz sasniedz cilvēka auguma garumu. Saimnieki iesēja gan pirktas sēklas, gan pašu savāktas. Novērtējot sējumus, agronome apgalvoja, ka raža būs apmēram vienāda, līdz ar to var secināt - droši var izmantot arī savas sēklas.

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes trūkuma dēļ pagasta zemnieki pievērsa savu uzmanību arī tām teritorijām, kuras pirms tam tika uzskatītas par nederīgām sējumiem, bet tas ir tikai no pirmā acu uzmetiena, tāpēc lauksaimnieki izcērt krūmus, izlauž celmus, cīnās ar latvāni. Un šo atjaunoto tīrumu ir arvien vairāk gan zemnieku saimniecībā „Stalti”, gan vislielākajā Kalniešu pagasta saimniecībā „Raudovišķi”, kuras īpašnieks ir Aleksandrs Ivanovs.

Ir jāatzīmē, ka Kalniešu pagasta zemkopju ģimenēm ir raksturīga pēctecība. Vairāki bērni strādā savu tēvu saimniecībās, citi kā, piemēram, Aleksandrs Ivanovs jaunākais – nodibina jaunas zemnieku saimniecības. Arī bioloģiskās saimniecības īpašnieka Česlava Varnasa, kas nodarbojas ar graudaugu kultūru audzēšanu, dēls Romāns pirms trim gadiem nodibināja savu saimniecību „Upītes”.  Jaunsaimnieks apstrādā vairāk nekā 200 ha zemes, audzē graudaugus un gaļas liellopus.

„Pašlaik man ir 35 govis, 12 teles, kā arī šī gada teļi,” pastāstīja par savu saimniecību Romāns. „Lopus pārdodu galvenokārt vietējā tirgū. Cenas ir zemas, bet ko lai dara?”

Savu tēvu darbu turpina arī Genādija Kapalinska un Pjotra Nipāna ģimenes viņu piemājas saimniecībās. Apstrādājot ap dažiem desmitiem hektāru zemes, šie vidējie zemnieki audzē un pārdod graudus.

Kalniešu pagasta uzņēmējs Saftars Rahimovs, kas nodarbojas ar zivju audzēšanu, lai ražotu ikrus, darbojas arī lauksaimniecības jomā, attīstot vēl vienu darba virzienu - pagājušā gada pavasarī 1,5 ha lielā zemes platībā viņš iestādīja1,5 tūkst. smiltsērkšķu stādu. Pēc četriem gadiem saimnieks cer iegūt pirmo ražu. Nākotnē Saftars plāno audzēt persiku, aprikožu un valriekstu ziemcietīgas šķirnes.

Izbraukuši pa pagasta teritoriju un apskatījuši sējumus, zemnieki sapulcējās Kalniešu ciema parkā, lai apspriestu visu redzēto, dalītos savos viedokļos un uzklausītu pieredzējušo kolēģu padomus. 

Pagasta pārvaldes vadītāja Gundega Grišāne pasniedza katram saimniekam piemiņas kausu „Sējējs 2015”, kā arī ļoti praktisku suvenīru - zibatmiņu.

Vēlam Kalniešu pagasta zemniekiem bagātu ražu!

Elvīra Škutāne, autores foto

 

 

 

 



Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Velobrauciens pa Krāslavu

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde