pirmdiena, 25. novembris, 2024Vārda diena: Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne
crest1 crest2

Skolu pavāru meistarklase

Pievienots: 14.11.2023

Latgales plānošanas reģions (LPR) kopš 2022. gada oktobra īsteno Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam projektu „Bioloģiskā pārtika skolu maltītēs” (projekta akronīms: „BSR Food Coalition”), kura mērķis ir bioloģiskās pārtikas īpatsvara palielināšana skolu maltītēs no vietējiem ražotājiem, maziem un vidējiem lauksaimniekiem.

Latgales reģiona pašvaldības, to izglītības iestādes aktīvi iesaistās šī projekta aktivitātēs.

Viens no šī projekta rīkiem ir „Farm to School” programma, kas jau daudzus gadus veiksmīgi tiek īstenota Karlštates reģionā Zviedrijā skolu ēdināšanas organizēšanā un ir devusi iespēju radīt pozitīvas pārmaiņas pārtikas aprites ķēdēs. Karlštates pašvaldība daudzus gadus ir attīstījusi un pilnveidojusi skolu pusdienas, lai pielāgotos gan skolēnu vēlmēm, gan ražotājiem un pārtikas piegādātājiem, gan arī rūpēties par vidi. Karlštates pašvaldības šefpavāriem ir laba pieredze skolēnu vēlmju sinhronizācijā ar pašvaldībām pieejamiem resursiem un ēdināšanas jomā izstrādātiem ietvariem.

Meistarklasi vadīja:

  • Alain Grenard - Karlštates pašvaldības skolu uztura vadītājs ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi skolu ēdināšanas jomā. Alain Grenard ir šefpavārs ar pieredzi lauksaimniecībā un izglītības jomā kā „Farm to School” programmas skolotājs, un pašlaik ir 150 skolu pavāru vadītājs;
  • Andreas Maninnerby - virtuves vadītājs Sundsta-Älvkullegymnasiet ģimnāzijā Karlštates pašvaldībā Zviedrijā;
  • Anton Utterström - virtuves vadītājs Fredricelundsskolan Karlštates pašvaldībā Zviedrijā.


2023. gada 30.- 31. oktobrī Daugavpilī, Daugavpils Tehnoloģiju un Tūrisma tehnikuma telpās notika profesionālās pieredzes apmaiņas seminārs.

Pavāri bija sabraukuši no Latgales skolām. Pirmajā semināra dienā Zviedrijas šefpavāru vadībā mēs gatavojām ēdienus, kurus zviedru skolēni ēd labprāt un otrajā dienā ēdienus, kurus skolēni ēd sliktāk.

Dalos savos iespaidos: ēdienu gatavošanā izmanto ļoti daudz dārzeņu sautējumus, salātus un gaļas produktus. Pat salātos dārzeņi tiek termiski apstrādāti. Skolēniem tiek piedāvāts plašs mērcīšu sortiments: starp tām arī asās mērces. Gaļas un sautējumu gatavošanā izmanto sviestu un augstas kvalitātes eļļas. Zviedru skolās tiek gatavoti ēdieni skolēniem ar veselības problēmām, alerģētiķiem un veģetāriešiem, parastās pusdienas. Bērni pusdienas var paēst skolā, kā arī paņemt līdzņemšanai. Zviedru skolās pusdienas ēd ļoti daudz skolēnu, tāpēc, lai atvieglotu pavāru darbu pusfabrikātu gatavošanā tiek izmantotas dažādas specierīces (mikseri, blenderi, dārzeņu tīrītāji).

Jūtamas valsts rūpes par bērnu veselīgu ēdināšanu un darbinieku ērtību. Man personīgi pašai bija tāda pirmā un vērtīga profesionālā pieredzes apmaiņa.

Alta Bogdāne, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas pavāre
Autores foto



Jauna aptauja

Novembris - 2024
P O T C P S S
 
01
02 03
04
05
06
07
08
09 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26 27 28 29 30  
ceturtdiena, 07.11.2024
pirmdiena, 25.11.2024

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde