Anatola Kauškaļa foto
Pievienots: 27.03.2018
Nesen Krāslavas novada dome un Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centrs rīkoja semināru „Jauna pieeja = jauni pārtikas produkti”, kas raisīja patiesu interesi un tika plaši apmeklēts. Semināra lektore bija Dr.sc.ing. Ilga Gedrovica - Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) Pārtikas tehnoloģijas katedras docente, vadošā pētniece izveidojusi receptes un ražošanas tehnoloģiju daudziem jauniem pārtikas produktiem, arī citās valstīs atzinību guvušajiem. Semināra gaitā tā dalībnieki saņēma arī zinātnieces individuālas konsultācijas.
I. Gedrovica pastāstīja klātesošajiem, ka uz LLU Pārtikas tehnoloģiju studiju un zinātnes centru atnāk arvien vairāk uzņēmēju ar savu piedāvājumu, un viņu aktivitāte ir saistīta ar ES fondu naudas pieejamību, piemēram, atvērto inovācijas „vaučeru” programmu (vairāk informācijas prezentācijā). Parasti pirmajā tikšanās reizē universitātē vienkārši notiek saruna, kurā uzņēmējs izstāsta savu sāpi vai ideju. Notiek vērtēšana – un, ja ideja ir perspektīva un to var palīdzēt realizēt, tad tiek slēgts sadarbības līgums un meklēts finansējums tā, lai uzņēmējam tas būtu izdevīgi. Tomēr jāņem vērā, ka jau izveidotie produkti ir individuāli un identiska produkta izstrādi pētnieki neveiks.
Šobrīd Ilga Gedrovica ir uzsākusi darba ciklu ar ES apstiprinātu starptautisku projektu „Jauni olbaltumvielu avoti (Ēdamie tārpi)”, ko iepriekš pusgadu vērtēja tikai citu valstu eksperti, un kura noslēgumā iepazīstinās sabiedrību ar Latvijā pārtikā izmantojamiem tārpiem. Šoruden „Riga Food” izstādē būs jau starprezultāti.
„Neuztraucieties, mums Latvijā pašiem olbaltumvielu no klasiskiem avotiem – dažādu veidu gaļas un pākšaugiem – pietiek, tārpus uzturā obligāti nevajadzēs lietot,” turpināja pētniece. „Tomēr pasaulē ir un būs daudzi reģioni, kur to nepietiek. No tārpiem veidoti produkti varētu būt ienesīga Latvijas eksportprece. Mans uzdevums ir izveidot tehnoloģiju eksporta produktam. Latvijai ir ļoti labas iespējas šos tārpus audzēt, mums ir piemērota vide, varam attīstīties šajā nozarē. Piedāvāsim šo produktu valstīm, kur ir olbaltumvielu deficīts. Projekts nav tikai zinātnisks. Sadarbojos ar uzņēmējiem, jo kādam tārpi jāaudzē. Tāpat vēlos, lai viņi dzīvē pārbauda laboratorijā pētīto. Ēdamo tārpu pētīšanas pieredze patlaban ir tikai Vāgeningenas Universitātei Nīderlandē. Sadarbošos ar tās pētniekiem, kā arī zinātniekiem no Taizemes – valsts, kurā kukaiņi un tārpi ir normāls ēdiens. Līdz ar to pētījumu varēsim izveidot kvalitatīvāku, ne tik akadēmisku. Ceru, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Latvija labi izskanēs pasaulē.”
Pastāv iespēja turpināt šādu semināru ciklu, pieaicinot arī citus LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas ekspertus.
Lai veicas mūsu reģiona uzņēmējiem rast sadarbību un izveidot produktus no vietējām izejvielām!
Inta Murāne,
LPR Latgales uzņēmējdarbības centra konsultante
Decembris - 2024 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
P | O | T | C | P | S | S |
01 | ||||||
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 | 08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 |
30 | 31 |