Anatola Kauškaļa foto
Pievienots: 03.07.2023
29. jūnijā Robežnieku bibliotēkā tika organizēta radošā darbnīca bērniem „Vasaras gardumi”. Bērni mācījās cept pankūkas, un pēc tam katrs veidoja pankūku prezentāciju.
Visi kopā gatavoja asinszāles eļļu. Eļļu gatavo tikai no svaigām izejvielām - asinszāles, kas ievākta ziedēšanas laikā (nogriež asinszāles galotnītes - līdz 20-25 cm). Ir vairākas šīs eļļas pagatavošanas receptes, var izvēlēties jebkuru, taču noteikti jāņem vērā, ka to īpašības ir nedaudz atšķirīgas (atkarībā no pagatavošanas tehnoloģijas).
Svaigus asinszāles ziedus blīvi ievieto stikla traukā un pārlej ar rafinētu augu eļļu (saulespuķu vai olīvu). Virs augu masas jābūt 1-2 cm eļļas slānim. Tilpne jāaizkorķē un jānovieto saulē (tas ir obligāts nosacījums: fermentējot spilgtā gaismā, veidojas hiperforīns, ar kura palīdzību eļļas ekstrakts iegūst izteiktas pretmikrobu un brūču dziedinošas īpašības). Šo augu masu notur tilpnē vienu mēnesi, katru dienu to pārmaisa. Gatavai eļļai jābūt tumši sarkanā ķiršu krāsā.
Pasākuma noslēgumā visi degustēja zemeņu saldējumu, kuru arī pagatavojām mēs paši.
Ceram, ka mūsu bērni ieguva noderīgas prasmes.
Rita Kovaļevska,
Robežnieku bibliotēkas vadītāja
Lindas Babiško foto
Decembris - 2024 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
P | O | T | C | P | S | S |
01 | ||||||
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 | 08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |