piektdiena, 27. septembris, 2024Vārda diena: Ādolfs, Ilgonis
crest1 crest2

Starptautiskā zinātniskā konference „Plāteru dzimta Latgales vēsturē”

Pievienots: 23.09.2024

Krāslavas novada muzejā, rudenim atnākot, tika sarīkoti īsti zinātnes svētki – 19. septembrī norisinājās starptautiskā zinātniskā konference „Plāteru dzimta Latgales vēsturē”.  Konferences mērķis: iezīmēt Inflantijas muižnieku lomu ne tikai Polijas-Lietuvas valsts (Žečpospolitas) politiskās dzīves būtiskākajos notikumos, bet arī apzināt, izvērtēt to nozīmi Latgales vēstures kontekstā un akcentēt kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmi, veicinot par to izpratni mūsdienu sabiedrībā, nodrošināt tā saglabāšanu.

2024. gads ir iezīmējis vairākas vēsturiskas gadadienas, kuras saistītas ar Broel Plāteru dzimtu: 25. janvārī apritēja 295 gadi, kopš Indricas muižas īpašnieks Jans Ludvigs Plāters nopirka Krāslavu, 265 gadi, kopš tika uzbūvēta Plāteru bibliotēkas ēka, kurā savulaik glabājās ap 20000 grāmatu un 18. gs. tā bija viena no lielākajām bibliotēkām Inflantijā, un 300 gadi, kopš dzimusi Auguste Broel Plātere no Oginsku dzimtas. Plāteru dzimtas nozīmīgais kultūrvēstures mantojums Latgales kultūrvidē arī šodien liecina par dzimtas ilgtspējīgo ietekmi un lomu reģiona attīstībā.

Zinātniskā konference pulcēja gan vēstures ekspertus, gan domātājus, gan praktiķus, lai apzinātu, izvērtētu un analizētu Plāteru dzimtas ieguldījumu Latgales kultūrvēsturiskajā mantojumā. Konferencē piedalījās 14 referenti no Latvijas, Lietuvas un Polijas, kuri dalījās ar saviem pētījumiem par Plāteru dzimtu. Pirms konferences visi interesenti tika aicināti piedalīties Sv. Misē Krāslavas Sv. Ludvika Romas katoļu baznīcas kriptā. Sv. Misi celebrēja Laucesas Svēto Pētera un Pāvila draudzes prāvests Šakals Rolands kopā ar prāvestu,  Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes Baznīcas un reliģiju vēstures katedras docentu, vadošo pētnieku un mākslas vēsturnieku, Dr. hist. eccl. Andri Priedi.

Pasākums Krāslavas pils kompleksā sākās ar ekskursiju Krāslavas pilī, kuru vadīja arhitekte Liesma Markova.

Pasākuma atklāšanas gaitā konferences dalībniekiem bija iespēja baudīt baroka laikmeta noskaņu, vērojot seno galma deju Karolīnas Lukaševičas-Misjūnes un Ričarda Škagala izpildījumā.

Konferences gaitā referenti prezentēja savu pētījumu par izraudzīto tematu, piedāvājot padziļinātu skatījumu uz Plāteru dzimtas lomu Latgales vēstures attīstībā. Katrs no dalībniekiem iepazīstināja ar oriģināliem pētījuma materiāliem, atklājot jaunas perspektīvas par dzimtas ieguldījumu, veicinot diskusiju par šī mantojuma nozīmīgumu un ietekmi uz Latgales kultūrvēsturiskās vides attīstību.

Konferenci apmeklēja Polijas Republikas vēstniecības Latvijā pārstāvji. Izsakām īpašu pateicību par vērtīgu grāmatu dāvinājumu, kurš ietver 3 nosaukumu grāmatas.          

Krāslavas novada muzeja kolektīvs pateicas visiem konferences dalībniekiem par vēlmi un interesi piedalīties. Mēs ceram, ka iegūtās zināšanas un kontakti veicinās turpmāko sadarbību.

Marija Gulbe,
Krāslavas novada muzeja
krājuma glabātāja
Anatola Kauškaļa foto


Jauna aptauja

Jūnijs - 2024
P O T C P S S
  01 02
03
04
05
06
07
08 09
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
trešdiena, 26.06.2024

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde