pirmdiena, 7. oktobris, 2024Vārda diena: Daumants, Druvvaldis
crest1 crest2

Vienoti brīvībai

Pievienots: 07.10.2024

Pirms 35 gadiem, 1989. gada 23. augustā, gandrīz divi miljoni cilvēku no trīs Baltijas valstīm sadevās rokās miermīlīgā protesta akcijā, lai iestātos pret okupācijas režīmu un paustu vēlmi pēc Baltijas valstu neatkarības. Atzīmējot šī nozīmīgā vēsturiskā notikuma 35. gadadienu, 20. septembris Krāslavas ģimnāzijā bija īpaša diena.

Viss sākās ar Baltijas ceļa 35. gadadienai veltītu tikšanos Krāslavas ģimnāzijas aktu zālē, kuras laikā 9.-12. klašu skolēnus uzrunāja un atmiņās par 1989. gada 23. augusta akciju dalījās Baltijas ceļa dalībnieki – Anna Juškeviča, Egils Muskars, Olga un Valdis Pauliņi.

Plkst. 9.00 Krāslavas ģimnāzijas skolēni un skolotāji, skanot dziesmai „Daugavs abas malas”, sadevās rokās. Tā mēs visi simboliski kļuvām par daļiņu no vēsturiskās akcijas, sadodoties rokās ar Baltijas ceļa dalībniekiem no Krāslavas novada un iestājoties par brīvību un demokrātiskām vērtībām. Baltijas ceļa sajūtu pastiprināja dziesma „Atmostas Baltija”, kuras piedziedājumu dziedājām visi kopā ar popgrupu „Notiņas”, 5. a un 8. b klašu skolēniem. Tās ir skanīgas dziesmas, Latvijas atmodu un neatkarības atgūšanas laiku sauc arī par Dziesmoto revolūciju!

9. klašu skolēni Agnese Pauliņa, Anastasija Pitrāne, Kristīne Maļinovska un Nelda Nemeņonoka raksta: „Interesanta un izzinoša bija tikšanās ar Baltijas ceļa dalībniekiem, kad varēja klausīties atmiņas stāstus. Visvairāk patika svinīgais pasākums skolas pagalmā, kad viss skolas kolektīvs sadevās rokās un skanēja „Atmostas Baltija”. Tā bija kopības sajūta, kad kopā ar draugiem, sadevušies rokās, dziedājām Baltijas ceļa himnu. Izklausījās vareni un tā bija vienotības sajūta!”

Pasākuma organizēšanā sadarbojāmies ar Krāslavas TIC (Tūrisma informācijas centru), kura darbinieces izveidoja testu par „Baltijas ceļu”. Testi bija papildināti ar vizuālo materiālu, un klašu grupām tie bija atšķirīgi. Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra tūrisma konsultante Ieva Vagale raksta: „Atzīšos, ka ikviena klase bija ieinteresēta piedalīties Krāslavas novada TIC rīkotajā aktivitātē, uzzināt jaunus faktus par Baltijas ceļu, kas ir saistīts ar tūrisma objektiem, kā arī visas klases, sākot no 5. un beidzot ar 12. klasi, spēja izpildīt testu „No Tallinas līdz Viļņai – Baltijas ceļš” un iegūt lieliskus rezultātus. Bija liels prieks vērot skolēnu savstarpējo sadarbību un līdzdalību, veicot uzdevumu kopā kā vienai draudzīgai klasei. Ieklausoties skolēnu teiktajā, var minēt, ka ģimnāzisti atbildīgi un ar cieņu uztver šo vēsturisko notikumu, kas bija ļoti nozīmīgs Latvijas vēsturē.”

Pie Krāslavas muzeja tika izvietota izstāde “Baltijas ceļam – 35”, pēc kuras aplūkošanas skolēni veidoja komandas un pildīja skolotājas Dzintras Ratenieces izveidoto Kahoot viktorīnu par Baltijas ceļa organizēšanu, norisi un akcijas dalībniekiem no Krāslavas novada.

8. klašu un vidusskolas posma skolēni apmeklēja arī Krāslavas novada bibliotēku, kur papildināja un pārbaudīja savas zināšanas par atmodas laika notikumiem.

8. a klase raksta: „Piektdienas pasākums bija interesants un piepildīts. Sākumā pie skolas visi kā Baltijas ceļā sadevāmies rokās. Dziedājām kopā Baltijas ceļa himnu. Viktorīnās varēja atbildēt uz jautājumiem par Baltijas ceļu, papildināt savas zināšanas. Viss bija interesanti!” 

Vairāk informācijas par pasākumu šeit.

Ģimnāzistiem 20. septembrī notika tikšanās ar Andreju Pildegoviču, kurš ir Latvijas pastāvīgais pārstāvis Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) un darbojas kā Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomē sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieks. Latvijai ir iespēja kļūt par ANO Drošības padomes dalībvalsti 2026.-2027. gadā, ja sacensībā par šo vietu mēs iegūsim vairāk balsu kā Melnkalne. Pildegoviča kungs teica, ka tēlaini darbs ANO Drošības padomē būtu salīdzināms ar iespēju lietot visskaļāko mikrofonu, ko maza valsts var izmantot starptautiskajā diplomātijā. „Kopā par mieru un noturību”, tāpēc Latvijas diplomātiem ir jādarbojas, lai paplašinātu savu atbalstītāju loku un arī caur to stiprinātu mūsu valsts drošību.

Diplomāts skolēniem pastāstīja par Latvijas ārpolitikas aktualitātēm, ģeopolitisko situāciju un Latvijas izaicinājumiem.

2024. gada 20. septembris Krāslavas ģimnāzijā – tiešām bija ar vēsturiskām un izzinošām aktivitātēm piepildīta patriotiska mācību stunda!

Dzintra Rateniece un Inga Skerškāne,
Krāslavas ģimnāzijas vēstures un sociālo zinību skolotājas
Pasākuma dalībnieku foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Marts - 2026
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde