trešdiena, 24. jūlijs, 2024Vārda diena: Krista, Kristiāna, Kristiāns, Kristīne
crest1 crest2

Dārza svētki Adamovā

Pievienots: 24.07.2024

20. jūlijā notika kopienas noturību veicinošie dārza svētki. Īpašu noskaņu un dzīvespriecīgu atmosfēru uzbūra mūziķis Roberto Meloni. Harizmātiski un viegli vadot pasākumu, dziedot visu iemīļotās dziesmas, ikvienam bija prieks par kopā būšanu. Svētku apmeklētāji iesaistījās sarunās, ar interesi uztvēra jaunas zināšanas, un noslēgumā katrs nogaršoja gardo, svētku laikā gatavoto, auksto tomātu zupu jeb Gaspačo.

Interese par dārza svētkiem bija liela, par ko liecināja prāvais apmeklētāju skaits. Šis pasākums ne vien priecēja ar atpūtas kompleksa „Adamova” ainavisko teritoriju, viesmīlību un lielisko svētku noskaņu, bet veicināja arī kopienas noturības gatavību dažādām situācijām. Svētku programmas saturā iekļautās tēmas veicināja sabiedrības iekļaujošo aspektu - zināt un mācēt, darīt un spēt rīkoties dažādu apdraudējumu gadījumā.

Laikā, kad strauji attīstās digitālā komunikācija, ārkārtīgi būtiski ir attīstīt medijpratības prasmes. Par šo tēmu runāja Izglītības ministrijas Eiropas pieaugušo mācīšanās elektroniskā platformas (EPALE) nacionālā atbalsta centra projekta vadītāja Oksana Soročina. Lektore aicināja būt uzmanīgiem un ieteica, kā neiekrist krāpnieku „tīklos”, piedāvāja praktiskus ieteikumus, kā atpazīt krāpnieciskās īsziņas, e-pastus, kā arī izmēģināt kibertestu. Vairāki dalībnieki sarunā atzina, ka nebija informēti par paņēmieniem, cik vienkārši savu informāciju var pasargāt no viltniekiem.

Svarīga tēma, par kuru aizvien biežāk jāaizdomājas, ir civilā aizsardzība. Par sadarbību starp pašvaldību un iedzīvotājiem, par ko ir svarīgi atcerēties ārkārtas situācijā, kā arī pieredzē dalījās Jēkabpils novada pašvaldības deputāts un Jēkabpils novada civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts.

Kā rast pārliecību par saviem spēkiem un ticēt, ka smagā situācijā būšu spējīgs palīdzēt un pasargāt sevi un savus tuvākos? Kas ir 72 h soma? Kas 72 stundu somā ir jāliek demonstrēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas (VUGD) Latgales reģiona pārvaldes Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Irita Slavinska un Ugunsdrošības un civilās aizsardzības nodaļas inspektors Renāts Bidzāns. Tas bija praktisks stāsts par 72 h somu un lietām, kas cilvēkam, ģimenei nepieciešams ilgstošas evakuācijas laikā, kā arī komunālo pakalpojumu padeves pārtraukuma gadījumā.

Dārza svētki Adamovā izdevās un droši var teikt, ka saliedēta un noturīga kopiena ir tā kopiena, kura kopā ir ikdienā un kopā svin svētkus, izglītojas, iegūst jaunas iemaņas, un viennozīmīgi tā arī ir spēka atslēga tagadnei un nākotnei.

Biedrības „Krāslavas rajona partnerība” vārdā liels paldies visiem, kuri līdzdarbojās, atbalstīja un palīdzēja īstenot Britu Padomes Latvijā atbalstītā projekta „Kopienas drošība kā noturīgas sabiedrības atslēga” dārza svētkus Adamovā.

Zane Ločmele,
Biedrība „Krāslavas rajona partnerība”
#peopletopeople
Jurija Rogas foto
Fotogalerija


Jauna aptauja

Novembris - 2031
P O T C P S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde