piektdiena, 11. oktobris, 2024Vārda diena: Monta, Silva, Tince
crest1 crest2

Baltijas jauno plānotāju priekšlikumi Krāslavas attīstībai

Pievienots: 11.10.2024

Šovasar Krāslavā notika vērienīgs telpiskās attīstības plānošanas pasākums, pulcējot ainavu arhitektūras, sociālās ģeogrāfijas un telpiskās attīstības plānošanas maģistra programmu studentus un mācībspēkus no Igaunijas Dzīvības zinātņu, Klaipēdas un Latvijas Universitātēm.

Divu dienu radošajā darbnīcā apvienojās dažādu jomu studentu un pasniedzēju zināšanas un radošums, Krāslavai piedāvājot skatu no malas inovatīvu un ilgtspējīgu ideju formātā.

Pašvaldības uzstādījums bija izpētīt pilsētas publisko ārtelpu, savienojumu ar Daugavu, koka arhitektūras attīstības iespējas. Studenti strādāja četrās darba grupās, iekļaujot pašvaldības un kopienas vajadzības un vēlmes, fokusējoties uz Krāslavas vēsturisko centru, Daugavu un mazajām upītēm, koka mantojumu un kopienu. Darbā grupas pielietoja lauka novērojumus, intervijas ar iedzīvotājiem un speciālistiem, foto dokumentāciju, kartēšanu, attīstības plānošanas dokumentu un mediju informācijas analīzi.

Krāslavas vēsturiskajā centrā studenti identificēja iespēju apvienot publiskās telpas un ekonomikas aktīvos punktus, mazināt automašīnu plūsmu, aktivizēt pamestās ēkas, veidojot gājējiem patīkamu pieredzi un sabiedrības sociālās mijiedarbības telpu.

Par Krāslavas slēptajām pērlēm studenti atzina koka arhitektūru un krāslaviešu dzīvesstilu. Vērtējot pilsētas raksturu, kartēja koka mantojumu pilsētā un savienojumus ar aktīvajiem pilsētas punktiem. Studentu grupa piedāvāja pašvaldībai mērķtiecīgi veidot koka ēku saglabāšanas stratēģiju un mudināt līdzdarboties iedzīvotājus, veidojot jaunus kultūras un krāslaviešu dzīvesveida maršrutus. 

Studenti uzsvēra Daugavas un mazāku upīšu, Jāņupītes, Lazaretnajas, Florupītes, pilnvērtīgu integrāciju pilsētvidē. Nav noslēpums, ka cilvēkiem pie upēm ir ierobežota piekļuve un vājš savienojums ar pilsētu un pilsētniekiem, tāpat trūkst izglītojošas informācijas par to bioloģisko daudzveidību, t.sk. apauguma nozīmi, piemēram, pavasara palu uzsūkšanā. Grupas piedāvājums ir attīrīt upju krastus un veidot atpūtas vietas, kā arī integrēt Daugavas krastu pilsētā, veidojot promenādi. 

Kopienas aktivizēšanu, dzīvīgumu un dinamiku pilsētā varētu panākt jauniešiem kļūstot par kultūras un sporta aktivitāšu ideju ģeneratoriem un īstenotājiem. Studenti saskatīja spēcīgās ģimenes saites Krāslavā, kas var veicināt iekļaujošu vidi dažādām paaudzēm.

Priekšlikumus studenti prezentēja pašvaldības domes un administrācijas vadības komandai, ar tiem pilnā apjomā iespējams iepazīties pielikumā. Studentu prezentāciju ieraksts skatāmas šeit.

E-pasts atgriezeniskajai saitei attistiba@kraslava.lv.

Daudzi priekšlikumi prasa finansiāli nelielus ieguldījumus, prioritāšu un metožu pārskatīšanu un varētu tikt īstenoti pašvaldības ikdienas darbā. Aicinām pilsētniekus arī turpmāk sadarboties ar pašvaldību, veidojot pievilcīgu, ērtu, drošu, sakoptu un ilgtspējīgu vidi pilsētā. 

Gunta Ahromkina
Pasākuma organizatore,
Krāslavas novada pašvaldības projektu un telpiskās plānošanas speciāliste

Pielikums:



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
 
piektdiena, 27.09.2024

Dienas foto

  • Jura Rogas foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde