sestdiena, 31. augusts, 2024Vārda diena: Aigars, Vilma
crest1 crest2

Realizēts projekts ,,Elizabetes dzejas krājuma bērniem latgaliešu valodā ,,Dzejūleiši" izdošana"

Pievienots: 30.08.2024

Valoda ir katra cilvēka identitātes pamats. Dzīvojot Latgalē, svarīgi apgūt, saglabāt, kopt un attīstīt  latgaliešu valodu. Vislabāk to darīt jau no bērnu dienām. Tieši tāpēc ir svarīgi nodrošināt  bērnu literatūras pieejamību latgaliešu valodā, kas sniegtu iespēju gan dažādot literatūras  piedāvājuma klāstu, valodas mācību apguves iespējas, gan veicinātu ieradumu lasīt  grāmatas, jo grāmata ir veids, kā saglabāt valodu un radīt paliekošu liecību nākamajām  paaudzēm.

Krāslavas novada Kultūras un tūrisma pārvalde pavasarī iesniedza projekta pieteikumu Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas ,,Latviešu vēšturisko zemju attīstības programma" atbalstītās Latgales kultūras programmas 2024 projektu konkursā. Projekts ,,Elizabetes dzejas krājuma bērniem latgaliešu valodā ,,Dzejūleiši" izdošana" tika apstiprināts.

Vasarā noritēja aktīvs darbs, lai projekts veiksmīgi tiktu īstenots, sasniedzot paredzēto mērķi: nodrošināt kvalitatīvas un daudzveidīgas kultūras pieejamību latviešu vēsturiskajās  zemēs, popularizēt un saglabāt latgaliešu valodu, veicināt latgaliešu bērnu literatūras attīstību. Īstenojot projektu un izdodot Elizabetes dzejas krājumu bērniem latgaliešu valodā, tika paplašināts arī latgaliski bērniem rakstošo autoru skaits.

Dzejnieces  Elizabetes (īstajā vārdā Ilze Vovka) dzejoļu  krājumā ,,Dzejūleiši" apkopoti 17 dzejoļi bērniem latgaliešu valodā, pēdējās lappusēs dodot iespēju katram radīt savu dzejoli un zīmējumu. Krājums 300 eksemplāru tirāžā izdots izdevniecībā  ,,Ezerrozes grāmatas”, ar kuru autorei ir izveidojusies veiksmīga sadarbība, piedaloties 6  kopkrājumu projektos un 2023.gadā izdodot dzejas autorgrāmatu ,,Agape”, kurā no 200  dzejoļiem ir iekļauti arī 12 dzejoļi latgaliešu valodā pieaugušajiem.

Grāmata ,,Dzejūleiši” atšķiras no citām latgaliešu valodā izdotajām bērnu dzejoļu grāmatām, jo tekstos ietverti un saglabāti tieši Aulejas pusei raksturīgie latgaliešu vārdi, rediģēšanas  procesā pēc iespējas vairāk saglabājot Aulejas puses valodas īpatnības, pēc katra dzejoļa  pievienota neliela vārdnīca ar senāko un neparastāko vārdu tulkojumiem, mākslinieciskais  noformējums radīts, lai rakstīto tekstu paskaidrotu un atšifrētu arī ar dizaina  noformējumu, kas atvieglotu teksta uztveri tiem, kas latgaliešu valodu nepārzina pietiekoši  labā līmenī vai vēl tikai plāno apgūt. Dzejoļos ietvertās un aplūkotās tēmas ir latgaliešu mentalitātei tuvas un saprotamas (dzimtā puse,  mīlestība pret dabu un visu dzīvo apkārt, maza lauku bērna pasaules uztvere, autores  bērnības pieredze, kurā sakņojas dzīves vērtības, vecmammas un mammas iemācītas).

Grāmatā iekļauti dzejoļi, ar kuriem autore 2023.gadā  ir piedalījusies Pēterim Jurciņam veltītajā literātu konkursā Rogovkā un ieguvusi naudas  balvu un nomināciju ,,Bārnu literatura”, kā arī specbalvu no ,,Latgaliešu valodas, literatūras  un kultūras vēstures skolotāju asociācijas” (LVLKSA) par bērnu dzeju latgaliski.

Valodas un pareizrakstības jautājumos autori konsultēja valodniece Lidija Leikuma un latgaliešu kultūras kustības ,,Volūda" pārstāve Edīte Laime. Maketu un māksliniecisko noformējumu veidoja māksliniece Marika Marcinkus.

Projekta tiešā mērķauditorija ir pirmsskolas un pamatskolas vecuma bērni, latgaliešu valodas skolotāji, netiešā- bērnu ģimenes locekļi, bibliotekāri, kā arī ikviens, kuru interesē literatūra latgaliešu valodā. Grāmatas tiks dāvinātas Krāslavas novada bibliotēkām, skolām,  bērnudārziem, kā arī citām lielākajām Latgales bibliotēkām, skolām, bērnu un jauniešu centriem un iestādēm, kas saistītas ar latgalisko vērtību un tradīciju saglabāšanu, kopšanu un attīstību. Pārējās tiks izmantotas Krāslavas novada Kultūras un tūrisma pārvaldes, Aulejas Tautas nama un bibliotēkas pasākumiem, kuri saistīti ar bērniem un ģimeni.

Grāmatas ,,Dzejūleiši" atvēršanas svētki plānoti 8. septembrī Krāslavā Tēva dienas pasākumu ietvaros.

Projekts ,,Elizabetes dzejas krājuma bērniem latgaliešu valodā ,,Dzejūleiši" izdošana" realizēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas ,,Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" un ,, Latgales reģiona attīstības aģentūra’’ piešķirto atbalstu.

Ilze Vovka,
projekta vadītāja
Viktorijas Vaišļas foto



Jauna aptauja

Marts - 2032
P O T C P S S
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

Dienas foto

  • Ievārījuma svētki Indrā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde