trešdiena, 2. oktobris, 2024Vārda diena: Ilma, Skaidris
crest1 crest2

Ģimnāzistu ciemošanās Turaidas pilī

Pievienots: 02.10.2024

Jaunā mācību gada sākums vienmēr ir brīnišķīgs atskaites punkts, kas ļauj sākt visu no gala, kas liek mainīt ieradumus, lai uzsāktu varbūt kaut ko nebijušu, interesantu un izvirzītu jaunus mērķus. Jāatceras, ka dzīve ir tieši tik interesanta, cik paši mēs to vēlamies!

Tā arī mēs, Krāslavas ģimnāzijas 10. un 11.klašu audzēkņi un klases audzinātājas, nolēmām, ka mācību gads jāsāk ar piedzīvojumu. Protams, izmantojām programmas „Latvijas skolas soma” piedāvājumu un devāmies ceļā uz Siguldu, lai orientēšanās spēles laikā meklētu kartē norādītos vēsturiskos objektus un priekšmetus, tādā veidā iepazīstot Latvijas vēsturi, kā arī tiktos ar Turaidas fogtu, kur, izspēlējot lomu spēli, izjustu vēsturi caur vaska aromātu, apgūtu dažas viduslaiku un rakstīšanas manieres ar spalvu. Diena pagāja nemanot…

Lūk, skolēnu atsauksmes par notikušo:

- „Ekskursija uz Siguldu bija pamācoša, jo aktivitātēs bija iespēja pašam pa muzejrezervātu meklēt atbildes uz dažādiem jautājumiem par pili, Dainu kalnu. Kopumā ir ļoti pozitīvas emocijas, jo bija iespēja iejusties senajā atmosfērā un izmēģināt ko jaunu.” (Rihards, 11. klase)

- „Draudzīgā pulciņā devāmies uz Turaidas pili Siguldā. Laika apstākļi bija nedaudz auksti un miglaini, taču tas veidoja arī īpašu atmosfēru. Sadalījušies komandās, skrējām pildīt uzdevumus – kāpām tornī, lasījām informāciju muzejā, vēsturiskajos objektos mēģinājām saskatīt, šķiet, reizēm neredzamo. Bija azarts, lai noteiktā laikā paspētu izpildīt visus 13 piedāvātos uzdevumus. Pēc apbalvošanas pārģērbāmies tērpos, paņēmām „ikgadējās nodevas” un devāmies tikties ar fogtu.” (Katrīna, 11. klase)

- „Šoreiz es tiešām izbaudīju ekskursiju, jo, manuprāt, Turaida ir viena no skaistākajām vietām Latvijā, un, piedaloties pirmajā aktivitātē, es spēju novērtēt visa pils kompleksa skaistumu un vērtību. Īpaši man iepatikās iejušanās viduslaiku atmosfērā” (Gregors, 11. klase)

- „Ļoti interesanti bija apmeklēt tik daudz gadsimtu nostāvējušu un saglabājušos pili…Viena pati es noteikti turp neaizbrauktu, bet kopā ar klasi – tas bija lielisks piedzīvojums, jo aktivitātes vieno un izglīto un jaunas zināšanas tiek apgūtas nemanot un ir viegli uztveramas. Un arī pēc ilgā brauciena bija ļoti jauki izskrieties pa muzejrezervātu” (Laura, 11. klase)

- „Viens no aizraujošākajiem uzdevumiem bija ietērpšanās viduslaiku tērpos un iejušanās viduslaiku cilvēku lomā, kad jāmāk pareizi uzvesties augsti cienījamās personas priekšā. Mēs iemācījāmies rakstīt ar viduslaiku burtiem 20 minūtēs, kas bija ļoti aizraujoši un interesanti. Mācījāmies pareizi uzrunāt Turaidas fogtu un sniedzām viņam dāvanas. Pamācoša un saliedējoša nodarbība sekoja pēc pils apskates, kur mēs veicām uzdevumus grupās. Tā bija neaizmirstama pieredze, kur mūsu klase veiksmīgi veica kopā dažādus uzdevumus, nofotografējās ar augsti cienījamo fogtu un apskatīja Turaidas pils kompleksu, paplašinot savas zināšanas par viduslaiku vēsturi un pils izcelšanos. Mēs vēlētos kādreiz atkārtot šo braucienu...” (Dana, 10. klase)

Ilga Stikute un Inta Japiņa,
Krāslavas ģimnāzijas 10. un 11. klases audzinātājas
Autoru foto



Jauna aptauja

Novembris - 2029
P O T C P S S
  01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde