Friday, 27. September, 2024День имени: Ādolfs, Ilgonis
crest1 crest2

Lielais tirgus mazajiem – ģimeniska tradīciju apguve par ražas svētkiem Andrupenē

Добавлен: 23.09.2024

Septembris ir ražas novākšanas mēnesis. Septembra otrajā pusē un nogalē tiek svinēti gan Rudens saulgrieži, Rudenaji, gan Apjumības, tiek rīkots Jumja tirgus, svinēti Miķeļi un rīkoti Miķeļdienas tirdziņi. Visi šie senču svinētie svētki un norises, kas dažādās vietās un laikos saukti citādi, tomēr ir par vienu un to pašu – zemnieka gada noslēgumu, ražas novākšanu un tās godināšanu, dabas ieiešanu rāmajā periodā un visu darbu rezultātu apkopošanu no pavasara līdz rudenim.

Šī gada 15. septembrī, kā ikkatru mēnesi, Krāslavas novada muzeja struktūrvienībā “Andrupenes lauku sēta” bērni un viņu vecāki sanāca kopā nu jau uz devīto “Mazās tradīciju skolas” tematisko tikšanos, kas šoreiz tika veltīta ražas novākšanai un Lielajam ražas tirgum. Lielie un mazie tradīciju skolas dalībnieki tika aicināti ierasties ar pašu izaudzētiem augļiem, dārzeņiem, pašu gatavotiem gardumiem un veltēm ziemai, lai kopīgi izspēlētu Lielo tirgu, piedzīvotu apmainīšanos, tirgošanos un izsoli. Muzeja pagalmā valdīja aktīva rosība, mazie tirgus dalībnieki lielīja savas sarūpētās lietas sanākušajiem ciemiņiem. Pēc raženas tirgošanās un izsoles tika ēsts lielais Jumja klaips un gardā muzeja saimnieču sarūpētā dārzeņu zupu.

“Mazā tradīciju skola” ir ģimeniska kopā būšana ar tematiskām aktivitātēm par gadalaikiem un gadskārtu svinēšanu pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem un viņu vecākiem, īpaši pievēršoties tradīcijām Latgalē. Tikšanās notiek reizi mēnesī, tematiski sasaistot ar aktuālo gadskārtu vai darbiem tradicionālā lauku sētā. Notiek kopīga muzicēšana, rotaļu un spēļu apgūšana. Darbošanās notiek gan muzeja iekštelpās, gan ārā. “Mazās tradīciju skolas” tikšanās pamatideja ir tradīciju atjaunošana un ieviešana jaunajās ģimenēs. Bērnu darbošanās ar vecākiem veicina apgūto zināšanu jēgpilnāku pārnesi lietojumā, jo bērns, darot aktivitātes kopā ar vecākiem, piedzīvo tradīcijas emocionālo piepildījumu kopā.

Evija Maļkeviča-Grundele,
Muzeja “Andrupenes lauku sēta” novadpētniece
Autores foto



Новый опрос

September - 2024
M T W T F S S
 
01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
28 29
30  

Фото дня

  • Фото Анатола Каушкалиса

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde