Friday, 12. July, 2024День имени: Indriķis, Ints, Namejs
crest1 crest2

Šķaunes pagasta skolu salidojums 2024

Добавлен: 12.07.2024

Tikai bez pārpratumiem! Skolas „nelidoja”, bet sanāca kopā dažādu gadu gājumu Šķaunes skolu absolventi. Vecākais no viņiem skolu Šķaunes pagastā bija pabeidzis 1954. gadā. Jaunākais 2022. gadā, kad slēdza pēdējo skolu Šķaunes pagastā. To sauca par Šķaunes sākumskolu. Jaunajai skolai nākamgad būs 50 gadi.

Bet skolu vēsture kā jau daudzos pagastos ir raibu raibā. Krāslavas rajona skolu vēstures apkopojumā ir minēta Landskoronas 2-gadīgā tautskola, tā saucamā „ganu skola”, atvēršanas gads – 1867*. Par Landskoronas latviešu četrklasīgo pamatskolu runā kopš 1870. gada. Šķaunes pagastā bija daudzas skolas: Siliņu (Latišonkos), Muižnieku, Žluktovas, Rubuļu, Meikšānu, Punduru un kādu laiku pat Timāņu vidusskola. Tajās mācījās bērni vēl kādu mirkli arī pēc Otrā pasaules kara, bet Timāņos pat līdz 1975. gadam.

2023. gadā pēdējā Šķaunes sākumskolas direktore Ināra Andžāne izveidoja skolu muzeju Šķaunes bijušajā pasta ēkā. Ināra ir arī Šķaunes skolu salidojuma iniciatore. Lai ko arī saka par vēsturisko laiku, kurā dzīvojam vai esam dzīvojuši, bērnu dienu šarms un garša paliek prātā kā kaut kas neatkārtojams un savās izjūtās vienmēr jauns piedzīvojums. Tad, lūk, trīs bērnības draudzenes – Ināra, Inga un Ilga – metās iekšā piedzīvojumā, ko nosauca par Šķaunes skolu salidojumu 2024. Kā jaukā bērnības piedzīvojumā, ar daudziem nezināmajiem un lielākiem vai mazākiem izaicinājumiem.

Kas no tā visa sanāca? Lielisks atmiņu un jaunu emociju rasols, jo katrs varēja ne tikai atnest savu sastāvdaļu skolas muzejam, bet arī piešķirt pasākumam savu ritējumu, daloties atmiņās un priekā par kopā būšanu.

Paspējām būt bijušo skolu vietās vai ieraudzīt jau sen atstāto ēku pazīstamos jumtus un logus, atsaukt atmiņā to, kas uz mūžu. Godinājām arī savus aizgājušos skolotājus. Piedalījāmies atjautīgā un dažādas paaudzes saliedējošā svinīgajā līnijā jaunajā skolā, kas vēl glabā dalībnieku soļus, smieklus un sapņus. Apmeklējām jauno Šķaunes skolu muzeju un dejojām līdz rīta gaiļiem.

Šķaunē bija sen neredzēta rosība, emociju un karstuma viļņi kā tiem, kas šeit dzīvo, tā tiem, kas atskrien gadā vai piecos reizi.

Kāds ir atlikums? Siltas un gaišas atmiņas, kas liek uzplaukt jauniem sapņiem. Un viens no tiem – turpināt kopt Šķaunes skolu muzeju, bet otrs – salidojumus veidot par Šķaunes tradīciju. Un trešais, tas katra ziņā, par to vēl vēsture klusē.

Aizbrauc iz sovu dzymtū školu! Byus spāka dava kasdīnys dzeivei!**

Ilga Šuplinska,
1985. gada Šķaunes skolas absolvente
Ingas Meikšānes un Pētera Murāna foto

*Izmantoti Šķaunes skolu muzeja fakti
**Latviski: Aizbrauc uz savu dzimto skolu! Būs spēka deva ikdienā!



Новый опрос

February - 2025
M T W T F S S
  01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28  

Фото дня

  • Фото Анатола Каушкалиса

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde