Saturday, 26. October, 2024День имени: Amanda, Amanta, Kaiva
crest1 crest2

Pirmā nodarbība senioriem Krāslavas novada bibliotēkā: veiksmīgs starts ciklam „Zināšanu kopceļš”

Добавлен: 22.10.2024

No oktobra mēneša Krāslavas novada bibliotēka uzsāka nodarbību ciklu “Zināšanu kopceļš” senioriem. Nodarbības notiks regulāri – katra mēneša trešajā pirmdienā no plkst. 15.00 līdz plkst. 16.30. Katra nodarbība sastāv no 2 sadaļām.

Pirmās sadaļas „How to do it… jeb Kā to darīt…” uzdevums ir iepazīstināt seniorus ar praktisku piemēru no IT / IKT vai citas tehnoloģiju jomas, kas var būt noderīgs ikdienas dzīvē. Lektors demonstrē konkrētu tehnoloģisko risinājumu vai digitālu rīku, paskaidro tā darbības principus, lietošanas priekšrocības un iespējas. Pēc demonstrācijas dalībnieki var paši izmēģināt šo rīku vai tehnoloģisko risinājumu praksē, veicot dažādus uzdevumus, kas palīdz apgūt jauno prasmi. Nodarbības laikā senioriem ir iespēja aktīvi iesaistīties, uzdot jautājumus un dalīties ar savām iepriekšējām zināšanām un pieredzi tehnoloģiju jomā, kas veicina savstarpēju mācīšanos un pieredzes apmaiņu.

Otrajā sadaļā „Do it now… jeb Dari to tagad…” senioriem tiek piedāvāta iespēja interaktīvā veidā apgūt jaunas zināšanas un izzināt dažādus kultūras un literatūras resursus. Šajā sadaļā dalībnieki var piedalīties dažādās aktivitātēs, piemēram, spēlēt izglītojošas spēles, risināt viktorīnas vai piedalīties diskusijās pēc filmu, video vai citu resursu apskates. Nodarbības dalībniekiem tas palīdz paplašināt redzesloku. Piemēram, var tikt apskatīta viena vai vairākas grāmatas, žurnāli vai citi lasāmie materiāli. Nodarbības laikā seniori var klausīties īso stāstu vai dzejas lasījumus, kas veicina kultūras apguvi un sarunas par literatūru, ļaujot dalībniekiem padziļināt savas zināšanas un dalīties ar saviem iespaidiem.

Nodarbību cikls „Zināšanu kopceļš” senioriem – izglītojošas un interaktīvas nodarbības, kas norisinās Krāslavas novada bibliotēkā un ir paredzētas, lai palīdzētu senioriem paplašināt savas zināšanas un redzesloku, veicinātu viņu aktīvu līdzdalību sabiedrības dzīvē un saprastu digitālos transformācijas procesus, kā arī uzturētu kognitīvo veselību. Nodarbību cikls aptver dažādas tēmas, kas interesē un ir būtisks senioriem – sākot no digitālo prasmju apguves un medijpratību zināšanām līdz pat kultūras, vēstures un literatūras izzināšanai. Pasākumi notiek neformālā un draudzīgā vidē, kas veicina dalībnieku savstarpējo komunikāciju un efektīvu sadarbību.

Šis cikls kalpo kā platforma, lai seniori varētu apgūt jaunas prasmes, attīstīt intereses un palikt sociāli aktīvi, vienlaikus veicinot mūžizglītību.

Šī gada 21. oktobrī Krāslavas novada bibliotēkas cokolstāvā notika pirmā nodarbība senioriem no cikla „Zināšanu kopceļš”, pateicoties sadarbībai ar Senioru skolu.

Pirmā nodarbība sākas ar brīnišķīgu mūziku, pateicoties profesionālam muzikantam Robertam Urbanovičam. Rudens vakarā skaistā akordeona melodija iesaistīja dalībniekus kopējā dziesmā:

„Skaties, ceļiniek! Tur augstu, augstu gaisā
Staigā ziemelis un māsas lapas kaisa.
Viņš jau nežēlos, viņš metīs tieši sārtā
Lapas dzeltenās un lapas tumši sārtās”.

Krāslavas novada bibliotēkas sistēmas administratore Ilona Cabule pastāstīja un dalījās pieredzē par kvadrātkodiem, to veidiem, priekšrocībām un pielietojumu, kā arī demonstrēja kvadrātkoda nolasīšanu ar mobilo telefonu.

Kvadrātkods ir mašīnlasāms kods (angļu: QR code jeb Quick Response code - „ātrās atbildes kods”), kas parasti sastāv no melnu un baltu kvadrātu matricas, bet tie var būt arī citās krāsās un saturēt fona attēlus. Šos kvadrātus var viegli izveidot, izmantojot kvadrātkodu ģeneratorus, un tos izmanto, lai kodētu informāciju, piemēram, tīmekļvietnes URL, e-pasta kontaktinformāciju, kopīgoto piekļuvi Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn un daudziem citiem tīkliem, audiovizuālajiem materiāliem, pasākumiem vai cita veida datus. Kvadrātkodus izmanto dažādās nozarēs, piemēram, tirdzniecībā, loģistikā, ražošanā un tūrismā.

Lielākā daļa mobilo ierīču kameru atpazīst un atšifrē kvadrātkodā kodēto informāciju. Dažām mobilajām ierīcēm nepieciešama bezmaksas programmas ar QR skeneri instalācija. Lasīšanas veiktspēja ir ļoti atkarīga no kameras iespējām.

Tomēr pastāv draudi, jo kvadrātkodus cilvēki var nespēt viegli interpretēt un tāpēc kiberuzbrucējiem ir vieglāk iekodēt informāciju, kas varētu būt ļaunprātīga vai nodarīt kaitējumu. Nodarbības laikā klātesošie tika informēti par drošības pasākumiem, lai kvadrātkodus izmantotu maksimāli droši (vairāk lasiet: cert.lv).

Nodarbības otrajā sadaļā Krāslavas novada bibliotēkas Novadpētniecības nodaļas vadītāja Anna Bartuša prasmīgi novadīja tematisku, izzinošu novadpētniecības viktorīnu „Baltijas ceļam - 35”, jo šogad akcijai „Baltijas ceļš” tiek svinēta 35. gadskārta.

Šī unikālā akcija, pulcinot ap diviem miljoniem Baltijas valstu iedzīvotāju, piesaistīja lielu starptautisku uzmanību, un tas deva spēcīgu impulsu turpmākajiem demokratizācijas procesiem.

Seniori piedalījās viktorīnā, kurā ir iekļauti jautājumi arī par bijušā Krāslavas rajona iedzīvotāju piedalīšanos šajā akcijā.

Pavisam viktorīnā ir 20 jautājumi. Iesaisties! Uzzini! Iesaki citiem!
Viktorīna „Baltijas ceļam - 35” – šeit.

Nodarbības laiks pagāja nemanot, jo aktivitātes bija aizraujošas un saturīgas.

Nākošā, otrā nodarbība notiks šī gada 19. novembrī plkst. 15.00. Sekojiet bibliotēkas un Senioru skolas publicētai informācijai sociālajos medijos.

Laipni gaidīti Krāslavas novada bibliotēkā!

Informāciju sagatavoja:
Ilona Cabule,
Krāslavas novada bibliotēkas sistēmas administratore
Autores un Annas Bartušas foto



Новый опрос

October - 2024
M T W T F S S
 
01
02
03
04
05 06
07
08
09
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
27
28 29 30 31  

Фото дня

  • Фото Юриса Роги

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde