Wednesday, 26. June, 2024День имени: Ausma, Ausmis, Inguna, Inguns
crest1 crest2

Ceļojums mākslas vēstures pasaulē

Добавлен: 18.06.2024

Kultūrizglītības programmas „Latvijas skolas soma” ietvaros Krāslavas ģimnāzijas 6. b un 7. a klases skolēni pēdējā skolas dienā devās mācību ekskursijā uz Rīgu. Apmeklējām Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, lai piedalītos muzejpedogoģiskās nodarbībās un apskatītu visas muzeja ekspozīcijas, pirms muzeja pārvietošanas.

Muzejpedagoģiskā nodarbībā „Viduslaiku bruņinieki” iepazinām viduslaiku bruņniecības kārtas dzīvesveidu un vērtības dažādās teritorijās. Uzzinājām par bruņinieku nelaužamajiem solījumiem un diskutējām par to izpildīšanas iespējām mūsdienu pasaulē. Mācījāmies atpazīt un novērtēt bruņinieku laika periodu raksturojošās līdz mūsdienām saglabātās vēstures liecības, kā arī izzinājām viduslaiku vēstures vērtības savā pilsētā, novadā un arī ārpus mūsdienu Latvijas teritorijas. Mums bija iespēja ne tikai noklausīties un aplūkot bruņinieku dzīvesveidu, bet arī pašiem pielaikot dažādas bruņinieka tērpa detaļas. Bez matemātikas nekur, tad arī uzzinājām par tā laika naudas vienībām un skaitījām, cik maksā bruņinieka ekipējums kopumā.

Nākamā muzejpedagoģiskā nodarbība „Mode Latvijā un Eiropā 17.–20. gadsimtā”. Šīs nodarbības laikā skolēni uzzināja, kā gadsimtu laikā mainījās modes tendences un kas no senajiem laikiem ir saglabājies līdz mūsdienām. Noskaidrojām, kāpēc modes dāmas pirms 150 gadiem arī siltās un saulainās vasaras dienās tinās šallēs un lakatos un rokās vilka garus cimdus, kā arī bijām pārsteigti par korsešu kaitīgumu veselībai. Minējām un izdibinājām, kāpēc pirms 150 gadiem kungi pastaigās ņēma līdzi spieķi un kas ieviesa pogas uz vīriešu jaku piedurknēm? Mums pastāstīja par to, kad mode kļuva pieejama visiem, ko modes valodā nozīmē „frēze”, „pompadūrs”, „katliņš” un „turnīra”. Izpētījām, kā gadsimtu gaitā Eiropas modes tendences ietekmēja Latvijas teritorijas iedzīvotāju garderobi. Apskatījām dažādus modes priekšmetus no muzeja krājuma – seni spogulīši un pūdernīcas, matu loku šķēres, dāmu un kungu cepures, somiņas un kurpes.

Turpinot ceļojumu mākslas vēstures pasaulē, devāmies arī uz Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju, lai aplūkotu, izbaudītu, iepazītu un izzinātu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas un ārzemju kolekcijas meistardarbu izlases. Muzejs un tā ekspozīcija ir aizraujoša, ievērojamu notikumu un personību pilna pasaule! Skolēni iepazinās ar dažādiem mākslas procesiem vēstures gaitā Latvijā un ievērojamākajiem meistardarbiem, aplūkojot katra perioda nozīmīgākās, izcilākās parādības un autorus, kā arī inovācijas.

Iepazīstot un piedzīvojot muzeju ekspozīciju piedāvājumu, skolēnos tiek attīstīta radošā un kritiskā domāšana, veicināta izpratne par mākslas un vēstures procesiem un to saistību. Skolēni tika aicināti saskatīt līdzīgo un atšķirīgo, kā arī formulēt un izteikt savu viedokli.

Liene Andžāne un Daiga Kušnire,
Krāslavas ģimnāzijas 7. a un 6. b klases audzinātājas
Autoru foto



Новый опрос

December - 2021
M T W T F S S
 
01
02
03
04 05
06
07
08
09
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31  
Friday, 17.12.2021

Фото дня

  • Фото Анатола Каушкалиса

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde