Wednesday, 17. July, 2024День имени: Aleksejs, Aleksis
crest1 crest2

Dagdā izskanēja festivāls „FEST – 2024”

Добавлен: 17.07.2024

13. jūlijā Dagdā izskanēja IX Starptautiskais baltkrievu dziesmu un deju festivāls „FEST”, kuru jau devīto gadu organizēja Dagdas baltkrievu biedrība „Verbica” sadarbībā ar Dagdas Kultūras centru.

Latgalē izsenis draudzīgi kopā sadzīvo dažādu tautību cilvēki – baltkrievi, ukraiņi, poļi, lietuvieši, krievi, romi un citas tautības. Baltkrievu dziesmu un deju festivāls Dagdā jau ir kļuvis ikgadējs un tradicionāls, kad jūlija sākumā ciemos ierodas baltkrievu kopienas no dažādiem Latvijas novadiem, kā arī baltkrievu kopienas no citām valstīm. Šogad kopā pulcējās Rēzeknes, Jēkabpils, Daugavpils, Ventspils, Preiļu baltkrievu kopienu radošie kolektīvi, viesi no Polijas un Lietuvas, kā arī vietējie amatiermākslas kolektīvi. 

Festivāls tika atklāts ar pagalma koncertu „Baltkrievu sēta” pie Veselības un sociālo pakalpojumu centra „Dagda”. Savukārt, pēcpusdienā visi festivāla dalībnieki pulcējās Dagdas muižas parka estrādē uz lielkoncertu „Сустрэча сяброў” („Draugu tikšanās”).

Atklājot festivālu, viesus sveicināja Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Trūlis. Gods atklāt svētku programmu tika dots vietējai dzejniecei Tamārai Dorofejevai. Dzejā un prozā autore runāja par cilvēces pienākumu dzīvot harmonijā ar dabu, un par cilvēces augstāko vērtību, kas izpaužas savstarpējā sapratnē. Tajā arī slēpjas Dagdas daudzvalodīgā festivāla galvenā vērtība. Mēs esam dažādi, bet mēs visi esam piederīgi vienai valstij – Latvijai!

Deviņu gadu laikā „Fest” dalībnieki ir kļuvuši par vienu lielu ģimeni, kurā draugi jau ir gandrīz kā radinieki. Šogad festivāla ietvaros tikās Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Mikron” (Belostoka, Polija), Baltkrievu tautasdziesmu ansamblis „Svitanak” (Visaginas, Lietuva), Ventspils baltkrievu dziesmu ansamblis „Žurovinka”, Jēkabpils baltkrievu tautas dziesmu ansamblis „Zaviruha”, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestādes ”Vienības nams” struktūrvienības „Baltkrievu kultūras centrs” deju ansamblis „Ļanok”, Rēzeknes baltkrievu vokālais ansamblis „Suzorje", Preiļu slāvu vokālais ansamblis „Kalinuška", Preiļu sieviešu vokālais ansamblis „Rjabinuška", Dagdas baltkrievu radošie kolektīvi - vokālais ansamblis „Akolica” un slāvu kultūras bērnu studija „Akolica”, senioru vokālais ansamblis „Vjarba”, kā arī solisti Žanna Sļadzevska (Malta), Artūrs Trepša (Dagda), Ieva un Jeļena Motinas (Rēzekne).

Baltkrievu kultūras programmu ar saviem priekšnesumiem kuplināja Rēzeknes novada Griškānu kultūras nama čigānu dziesmu ansamblis „Čarger” un līnijdeju grupa „I-deja” no Maltas. Visus priekšnesumus pavadīja ilgi aplausi, kas liecina par to, ka dziesmu valodu saprot visi.

Viesu vidū bija arī dziesminieks, rakstnieks un vairāku sabiedrisko organizāciju biedrs Staņislavs Volodjko no Daugavpils. Festivālā izskanēja vairākas dziesmas ar viņa dzeju, kā arī viņa tulkotās latviešu un krievu tautasdziesmas baltkrievu valodā.

Katram festivāla dalībniekam līdzi bija savs muzikālais „ciemakukulis”, kas ļāva no dažādām pusēm iepazīt baltkrievu tautas kultūras mantojumu. Kaut gan laika apstākļi šogad festivāla dalībniekus nelutināja, tomēr arī šogad pasākums izdevās skanīgs, saturīgs un pozitīvām emocijām piepildīts.

Inese Plesņa,
Dagdas Kultūras centra vadītāja
Andreja Belova foto
Fotogalerija


Новый опрос

April - 2025
M T W T F S S
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Фото дня

  • Фото Анатола Каушкалиса

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde