Thursday, 5. September, 2024День имени: Klaudija, Persijs, Vaida
crest1 crest2

Piesaki labo darbu darītājus konkursā „Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2024”

Добавлен: 04.09.2024

Tiesībsargs sadarbībā ar Invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeirons” un Latvijas Nacionālo bibliotēku jau desmito gadu aicina iedzīvotājus būt vērīgiem, pamanīt un novērtēt mūsu līdzcilvēku nozīmīgo ieguldījumu, piesakot viņus konkursam Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam 2024”. To elektroniski var izdarīt līdz 2. oktobrim. Konkursa balvu piešķir par aktivitātēm, kas ir uzsāktas vai īstenotas laika posmā no 2023. gada 1. septembra līdz 2024. gada 31. augustam.

Neatkarīga žūrija, kuras sastāvā ir sabiedrībā zināmas personības, no 9. līdz 16. oktobrim vērtēs iesniegtos pieteikumus. Žūrijā šogad darbojas: tiesībsargs Juris Jansons, Invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktore Dagnija Baltiņa, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Leila Rasima, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece veselības un sociālajos jautājumos Ilze Rudzīte, žurnālists Aidis Tomsons, influencere un sabiedriskā aktīviste Patrīcija Anna Vavilova.

Gada balvas saņēmēji publiski tiks paziņoti un apbalvoti svinīgā ceremonijā 4. decembrī plkst. 17.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Uz šo pasākumu vienmēr mīļi aicinām arī nominantu pieteicējus.

Par ko pasniedz balvas

Palīdzēt un atbalstīt cilvēkus ar invaliditāti var visdažādākajos veidos. To spilgti apliecina iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāji, kuriem balvas pasniegtas par piekļūstamas vides  radīšanu, par jaunu prasmju un zināšanu aktivitātēm, par veiksmīgu bērnu un jauniešu ar invaliditāti iekļaušanu sabiedrībā, izglītojot un iedrošinot izzināt kultūras, sporta, mākslas un mūzikas pasauli. Esam apbalvojuši arī tos, kuru viedoklis un pieredzes stāsti, raisītās diskusijas vai rīkotie vebināri sociālajos tīklos un blogos radījuši rezonansi plašākā sabiedrībā, kā arī par sniegto iespēju cilvēkiem ar invaliditāti baudīt kultūras pasākumus un par risinājumiem visiem pieejamai mākslai. Izcelti un sumināti arī tie, kas dod iespēju cilvēkiem ar invaliditāti īstenot sevi un iekļauties darba tirgū. Tāpat iepriekšējo deviņu gadu laikā pasniegtas žūrijas īpašās pateicības, piemēram, par mecenātismu, neatlaidību u.c.

Konkursa rīkotāji ar lepnumu aicina

„Neslēpšu, ka pirms desmit gadiem, uzsākot šo konkursu, ar piesardzīgu cerību raudzījāmies nākotnē. Šodien – desmit gadus vēlāk – cerība ir kļuvusi par realitāti. Konkurss kļuvis par spēcīgu un ilgtspējīgu tradīciju visiem tiem, kam rūp cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāte, saturs un piepildījums. To apliecina rekordlielais pieteikumu skaits, ko saņēmām pērn. Zīmīgi, ka šis ir vienīgais šāda veida konkurss visā Latvijā, tādēļ liels paldies mūsu uzticamajiem sadarbības partneriem un visiem tiem, kas ļauj šai skaistajai iniciatīvai notikt. Aicinu ikvienu sarosīties arī šajā rudenī un pieteikt konkursam visus sev zināmos, kas ar uzņēmību, zināšanām, sirds siltumu un aizrautību ļāvuši cilvēkiem ar invaliditāti dzīvot arvien labāk,” uzsver tiesībsargs Juris Jansons.

Invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis akcentē: „Līdzdalība un iesaistīšanās ir cilvēku ar invaliditāti neatkarīgas dzīves pamats. „Gada balva Cilvēku ar invaliditāti atbalstam” ir kā apliecinājums tam, ka sabiedrība nav vienaldzīga un ir gatava iesaistīties un pati veidot dažādus iesaistes pasākumus, negaidot valsts rīcību. Kultūra, māksla, nodarbinātība, izglītība, pieejamība un digitālā joma! Tik daudz brīnišķīgas iniciatīvas ar milzīgu cilvēcisko vērtību – cilvēku ar invaliditāti atbalstam.”

Savukārt Latvijas Nacionālā bibliotēka šogad atzīmē Gaismas pils ēkas desmito jubileju, un visus šos gadus ar lepnumu uzņem pie sevis konkursa „Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam” nominantu un laureātu kuplo pulku, jo bibliotēkas misija ir rūpēties par izglītotas un iekļaujošas sabiedrības veidošanu. LNB ir pagodināta pulcēt drosmīgus un atsaucīgus cilvēkus no visas Latvijas, lai atskatītos uz paveikto, kopā ar visiem nominantiem priecātos par labi paveiktu darbu un rastu iedvesmu jauniem panākumiem.

Pieteikt ir ērti un vienkārši

Lai pieteikšana būtu ērta, vienkārša un neaizņemtu daudz laika, ir izveidota elektroniska anketa ej.uz/TiesibsargaGadabalva

Konkursā drīkst pieteikt sevi vai citu cilvēku, nevalstisku organizāciju (NVO), uzņēmumu, sociālo uzņēmēju vai domubiedru grupu atbilstoši nominācijām.

Nominanti tiek iedalīti divās kategorijās:

1) Kolektīvs sniegums;

2) Individuāls sniegums.

Nominācijā „Kolektīvs sniegums” var pieteikt NVO, uzņēmumu, sociālo uzņēmēju, domubiedru grupu. Jāpiebilst, ka var pieteikt arī valsts vai pašvaldību iestādi/institūciju, ja pieteikums ir par veikumu, kas nav saistīts ar tās pamatfunkciju īstenošanu.

Savukārt nominācijā „Individuāls sniegums” var pieteikt fizisku personu (arī sevi), tajā skaitā, arī valsts vai pašvaldības iestādē strādājošo, ja veikums ir vairāk nekā darba pienākumi prasa.

Arī šogad konkursā ir izvirzītas astoņas nominācijas:

  • „Uzdrīkstēšanās”
  • „Nodarbinātības veicinātājs”
  • „Sociālo tīklu balss”
  • „Izglītotājs”
  • „Bērnu un jauniešu iedvesmotājs”
  • „Gada palīgs”
  • „Pieejamas vides iniciatīvas”
  • „Kultūras vēstnesis”

 
Par pieteikšanās kārtību, nomināciju aprakstiem u.c. vairāk var uzzināt tiesībsarga mājaslapā.

Edgars Lākutis
Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja
Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks


Новый опрос

October - 2024
M T W T F S S
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Фото дня

  • Zinību diena Ezernieku pamatskolā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde