pirmdiena, 5. augusts, 2024Vārda diena: Arvils, Osvalds
crest1 crest2

Piedrujas baznīcā uzsākti restaurācijas darbi

Pievienots: 15.10.2015

Piedrujas Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas Romas katoļu baznīca ir valsts nozīmes 18.gs. vidus arhitektūras un mākslas piemineklis un atrodas pašā pierobežā. 

Būdams viens no greznākajiem Latgales dievnamiem, tas ar savu unikalitāti pārsteidzis ne vienu vien apmeklētāju. Tā pērle ir centrālais koka altāris, kas ir veidots iluzorās glezniecības manierē ar Jaunavas Marijas debesīs uzņemtās gleznu. 

Laika gaitā altāra krāsojums bija sācis bojāties un tas prasīt prasījās pēc pamatīgas un prasmīgas atjaunošanas. 

Un oktobra mēnesī beidzot ir sākušies ilgi gaidītie restaurācijas darbi baznīcā, kurus veic poļu restauratori Tomašs Djuravecs un Agneška Hoikovska – Savicka. Šobrīd jau ir uzliktas stalažas un atsegts altāris.

„Tagad altāris ir redzams pilnībā, kāds tas bijis sākotnēji. Izrādījies, ka iluzorais gleznojums aizņem visu sienu, no pašiem pamatiem, nevis tikai daļu, kā tika uzskatīts  agrāk,” pastāstīja Dzintra Bukeviča, VKPAI Latgales reģionālās nodaļas Valsts inspektore, „bet koka retabls, kas tagad stāv, ir tapis jau krietni vēlāk.”

Attīrot altāri, restauratori konstatēja, ka gleznojums uz mitrā apmetuma, tātad, freska, ir ļoti mākslinieciska un profesionāla, un autoram bijusi laba roka.

Iespējams, tas bijis Filipo Kastaldi, itāļu izcelsmes gleznotājs, kas apgleznojis arī Krāslavas katoļu baznīcu un grāfu Plāteru pili, vai arī kāds no viņa skolniekiem.

Pēc rokraksta spriežot, tas ir tas pats laiks, aptuveni 19.gs. vidus, arī manieres un stils ieturēts, kā to darījis F. Kastaldi.

„Poļu restauratori uzsākuši atjaunošanas darbus. Jāsaka, šī freska saglabājusies labi, tā bijusi pārkrāsota iepriekšējo gadsimtu garumā tikai kādas trīs-četras reizes un ar saudzējošām krīta līmes krāsām, kas viegli tīrījās nost, atsedzot pirmatnējo gleznojumu,” turpināja Dz. Bukeviča.

Paredzams, ka restaurācijas darbi turpināsies līdz tam, kamēr baznīcā paliks pavisam auksti, un atsāksies līdz ar siltāka laika iestāšanos pavasarī.

Kad tiks pabeigts šis iluzorais sienas gleznojums, tad restauratori cer, ka varēs atjaunot gleznu, kura ievietota iluzorā altāra centrā, kas droši vien ir kāda poļu mākslinieka darbs, un sāks arī koka altāra retabla, kas jau ir vēlāka laika darbs, atjaunošanu.

Visus darbus finansē Polijas Kultūras ministrija, un te strādā tikai poļu restauratori. Tā kā pastāv sadarbības līgums starp Latvijas un Polijas pusēm, tad,  ja būs nepieciešamība, mūsu restauratori ies palīgā.

Vaicāta par turpmākajiem darbiem baznīcā, Valsts inspektore atbildēja: „Kad tiks atjaunots viss iepriekšminētais, tad skatīsimies, ko mēs vēl varam restaurēt Piedrujā – vai nu tā būs baznīcas altārdaļas prezbiterijs vai daļēji renovēsim fasādi un sienas.”

Priesterim Marianam Daļeckim gan ir iecere nokrāsot baznīcas skārda jumtu, kas ir ierūsējis... Cerēsim, ka nauda atradīsies arī tam.

Inga Kavinska   



Jauna aptauja

Augusts - 2024
P O T C P S S
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Velobrauciens pa Krāslavu

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde