Jura Rogas foto
Pievienots: 28.12.2021
Pasaulē mainās pilnīgi viss, arī ēdienu gatavošanas veidi, receptes un izvēlētās izejvielas. Veģetārās virtuves ēdieni jau ir pazīstami un sabiedrībā ieņēmuši stabilu vietu, bet vegānie ēdieni ir jauna tendence, kas plašākai sabiedrībai kļuvusi pazīstama tikai pēdējos gados.
Gan vienu, gan otru ēdienu pagatavošanā tiek izmantoti dārzeņi, pākšaugi, augļi. Vegāni nelieto nekādus produktus, kas pilnībā vai daļēji iegūti no dzīvniekiem. Vieni saka, ka šādu ēdienu izvēle ir modes lieta, citiem tā ir iekšēja nepieciešamība un pārliecība. Lai arī kāda būtu cilvēka motivācija, izvēle par labu šiem ēdieniem izskan aizvien biežāk, līdz ar to arī ēdināšanas iestādēm ir jāiet uz priekšu tandēmā ar tendencēm pasaulē.
Projekta „Local foods” ietvaros šefpavārs Tomass Godiņš Krāslavas novada, Rēzeknes, Augšdaugavas novada ēdināšanas iestāžu pavāriem 1. decembrī apmācībās „Vegānie un veģetārie ēdieni” stāstīja par veģetāro un vegāno virtuvi, kā arī mācīja, kā pagatavot interesantus un sātīgus ēdienus, neizmantojot dzīvnieku izcelsmes produktus, bet izvēloties, piemēram, kuskusu, bulguru, kvinoju, pērļu grūbas, lēcas, dārzeņus un sēnes. Svarīgākais ir tas, ka šo ēdienu pagatavošanā var izmantot lielu daļu izejvielu, kas pieejamas mūsu reģionā.
Šefpavāra vadībā apmācību dalībnieki mācījās pagatavot gan pamatēdienus, gan desertus un mērces. Pagatavotie ēdieni ir lielisks veids kā papildināt ikdienas un svētku maltītes.
Apmācības organizē biedrība Eiroreģions „Ezeru zeme”, īstenojot projektu Nr.LLI-416 „Vietējās pārtikas ražošanas un piegādes atbalsta sistēmas attīstība Utenas – Latgales pārrobežu reģionā” (LOCAL FOODS), ko līdzfinansē Eiropas Savienība Interreg V-A Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.
Inga Pudnika-Skerškāne,
autores foto