Jura Rogas foto
Pievienots: 06.04.2022
Biškopība ir sena tradicionālā Latgales lauksaimniecības nozare. Pieaugušajiem ir pieredze un zināšanas medus degustēšanā, izmantošanā gan pārtikā, gan ārstnieciskos nolūkos. Lauku bērni vasarā bieži ir sastapušies ar bitēm savā saimniecībā vai lauku pļavā. Bērniem ir zināms, kas ir bišu dzēliens.
Robežnieku pamatskolas skolēniem ir laimīga iespēja piedalīties mācību nodarbībās vietējā biškopju saimniecība pie Žana Buko, kur nodarbojas ar biškopību vairākās paaudzēs.
Pirmās klases skolēnu mācību nodarbības mērķis bija iepazīties ar biškopību, pētīt medus iegūšanas procesu un degustēt gatavo produkciju. Siltā, saulainā pavasara dienā mēs devāmies uz saimniecību, kur mūs sagaidīja laipni saimnieki. Nodarbības laikā skolēni uzzināja, kur dzīvo bites gan ziemā, gan vasarā. Redzējām dažādu inventāru, kuru izmanto biškopji. Iepazināmies ar medus sviedi un medus iegūšanas procesu.
Jau vairākus gadus notiek sadarbība ar Latvijas Biškopības biedrību. Arī šogad mēs labprāt piedalījāmies Eiropas mēroga akcijā „Eiropas medus brokastis”. Katrs pirmklasnieks no biedrības saņēma salmiņu ar medu un grāmatzīmi/lineālu.
Bērnu secinājums ir – biškopība ir smaga, reizēm sāpīga, bet „garšīga” lauksaimniecības nozare.
Lilija Paceviča,
1. klases audzinātāja
Irinas Buko foto