piektdiena, 27. septembris, 2024Vārda diena: Ādolfs, Ilgonis
crest1 crest2

Nikodema Rancāna konkursa noslēgums šogad norisināsies Krāslavā

Pievienots: 24.09.2024

Nikodema Rancāna konkursam ir izvirzīti 8 pretendenti no piecām Latgales pašvaldībām – Rēzeknes valstspilsētas un novada, Daugavpils valstspilsētas, Krāslavas, Ludzas novada, – un Rīgas. Jau devīto gadu tas ir centrālais izglītības un latgaliešu kultūras veicināšanas apbalvojums Latgalē. Konkursa noslēguma pasākums šogad notiks 28. septembrī plkst. 14.00 Krāslavas Kultūras namā.

Līdzīgi kā pērn pretendentus N. Rancāna balvai izvirza divās galvenajās nominācijās: par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novada izglītības veicināšanā un ieviešanā skolās, kā arī par radošu un psiholoģiski atbalstošu pieeju mācību vai studiju vidē. Šogad jau lielākā daļa pieteikumu izceļ skolotāju aktivitātes novada izglītībā vai latgaliešu valodas un kultūrizglītības jomā.

Noslēguma pasākumā 28. septembrī tiek gaidīti pretendenti, viņu atbalstītāji, nominanti no iepriekšējiem gadiem un sadarbības partneri. Koncertā iepazīsim vietējos – Krāslavas muzikālos talantus: uzstāsies Krāslavas mūzikas un mākslas skolas vokālais ansamblis “Krāslaviņa” (vadītāja Olga Grecka) un „Andrupenes kapela” Daiņa Platača vadībā. Būs arī iespēja noskatīties animācijas filmu „Vydsmuižys Annužys acim..." (2023), kuru veidoja Viļānu mūzikas un mākslas skolas audzēkņi un pedagogi. Filmas iniciatore ir Latgales Etnogrāfiskās vēstniecības vadītāja Iveta Seimanova, kas ir arī viena no šī gada nominantēm N. Rancāna balvai. Pasākuma noslēgumā būs sirsnīgas sarunas un tikšanās pie tējas.

Konkursu organizē Latgaliešu kultūras biedrība sadarbībā ar Krāslavas novada pašvaldību. Konkursa mērķis ir izcelt un godināt labākos nozares pedagogus, veicināt skolotāju profesijas prestižu sabiedrībā un atgādināt par izglītības svarīgo lomu pārmaiņu procesos.

Konkursa noslēgums ir daļa no projekta „Latgaliešu kopienas līderības un piederības stiprināšana, īstenojot Latgales kongresa idejas", ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds ar Kultūras ministrijas piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Informatīvais atbalsts – „Vietējā Latgales avīze", latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija.

Informācija latgaliski šeit.

Ilga Šuplinska,
Latgaliešu kultūras biedrības vadītāja



Jauna aptauja

Septembris - 2024
P O T C P S S
 
01
02
03
04
05
06
07 08
09
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
28 29
30  

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde