otrdiena, 2. jūlijs, 2024Vārda diena: Halina, Ilvars, Lauma
crest1 crest2

Krāslavas novadā taps jaudīga saules elektrostacija

Pievienots: 02.07.2024

Drīzumā netālu no Krāslavas tiks uzsākta jaunas saules elektrostacijas būvniecība. Jau sākot ar šo rudeni, Krāslavas elektrostacija ik gadu saražos vismaz 6800 MWh elektrības, kas ar sadales tīkla starpniecību nonāks pie apkaimes patērētājiem. Šis elektroenerģijas apjoms ir atbilstošs vairāk nekā 3400 mājsaimniecību gada vidējam patēriņam, tādējādi lielākā daļa Krāslavā patērētās elektrības turpmāk būs vietēji ražota.

Krāslavas novada Būvvalde 2023. gada 16. novembrī izsniegusi būvatļauju saules elektrostacijas (SES) izveidei Ūdrīšu pagasta Saksonos pie autoceļa P62, īpašumā “Kebzeri”. Krāslavas SES teritorijā aptuveni 10 hektāru platībā tiks izvietoti vairāk nekā 16000 saules paneļi.

Tuvākajā laikā sāksies teritorijas sagatavošanas darbi, SES konstrukciju un kabeļlīniju izbūve. Tam sekos paneļu montāža, elektrostacijas testēšana un rudens sākumā - nodošana ekspluatācijā un videi draudzīgās elektrības ražošanas uzsākšana.

Krāslavas SES īpašnieks ir SIA “Krāslavas SES”, kurš ieceres īstenošanai piesaistījis ekspertus no uzņēmuma “Solar Energy Fund”. Atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāja “Solar Energy Fund” komanda īsteno projektus ar kopējo jaudu 107 MW, tostarp pēdējā gada laikā ir pabeigusi astoņu jaunu SES izbūvi ar kopējo jaudu 55 MW. Būvdarbus veic Latvijas uzņēmums “KL Systems” ar 15 gadu pieredzi industriālu saules parku būvniecībā Eiropā un citviet pasaulē.

Topošā saules elektrostacija ir industriāls projekts, kas tiek attīstīta ar pieslēgumu sadales infrastruktūrai, tādejādi elektroenerģijas ražošanu nodrošinot iespējami tuvu tās patērētājiem – Krāslavas novada iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Tā kā no saules un vēja iegūtā elektroenerģija ir izmaksu efektīvākais elektrības ražošanas veids, Krāslavas SES iekļaujas vienotā politikā, lai radītu papildu elektroenerģijas ieguves avotus un tādejādi pakāpeniski samazinātu elektrības izmaksas Latvijā kopumā, kas tikts panākts ar lielāku atjaunojamo elektroenerģijas resursu piedāvājumu kopējā elektroenerģijas tirgū.

Šī projekta īstenošana piešķir esošajai lauksaimniecības zemei divkāršu pielietojumu – gan ražot elektrību, gan iespēju kalpot kā bioloģiskām ganībām, saglabājot lauksaimniecībā izmantojamās zemes funkciju.

Saules radītā elektroenerģija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt Latvijas un citu valstu atkarību no naftas un gāzes produktiem, tomēr, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvija solārās enerģijas ieguvē ir attīstības sākumposmā. Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas spēkstacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas – to izbūvē nav nepieciešamas nozīmīgas teritorijas izmaiņas, savukārt, darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas, kā arī nerada apkārtējās vides piesārņojumu.

Inese Gludīte,
Saules Energy Vecākā projektu vadītāja


Jauna aptauja

Oktobris - 2025
P O T C P S S
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Vasaras saulgriežu sajūtu vakars Krāslavas parkā

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde