piektdiena, 4. oktobris, 2024Vārda diena: Francis, Modra
crest1 crest2

Laime ir sīkumos

Pievienots: 04.10.2024

“Laime ir sīkumos”
(I.Nāra)

Septembris, Dzejas mēnesis, Krāslavas ģimnāzijā noslēdzās ar skaistu, sirsnīgu pasākumu – vidusskolēnu tikšanos ar mūsu novadnieci, Krāslavas ģimnāzijas absolventi, dzejnieci Ināru Dzalbi jeb I.Nāru. Skanēja gan garāki, gan īsāki dzejoļi, ko autore nosauca par mirkļu fiksāciju. Apbrīnojama ir viņas prasme ikdienas sīkumos saskatīt skaisto. Bet visus I.Nāras darbus vieno jūtas un mīlestība pret ģimeni, dzimto vietu, dabu un dzīvi.

Atraktīvā veidā dzejas lasījumā tika iesaistīti arī klausītāji. Lūk, dažas skolēnu atziņas:

- „Šī tikšanās man ļoti iepatikās, jo īpaši tā daļa, kad mēs zīlējām. Pārdomas sāka raisīties tieši tad, jo varēja aizdomāties par dzejoļa būtību un kā to var attiecināt uz sevi. Ļoti lepojos, ka manā novadā ir cilvēki, kas pārdzīvo par dzejas mākslu.” (Laura)

- „Tikšanās ar dzejnieci I.Nāru izraisīja daudzas pārdomas, jo mainījās priekšstats par dzejniekiem. Iepriekš domāju, ka dzejnieki ir kaut kādi „speciāli” cilvēki, taču, tiekoties ar dzejnieci, sapratu, ka viņa ir savējā. Mani uzrunāja, ka viņai ļoti patīk tas, ko viņa dara, kā arī piesaistīja dzejnieces bagātā valoda. Kopumā šī tikšanās ļoti iepriecināja.” (Renārs)

- „Tikšanās laikā un arī pēc tās man radās pārdomas, ka būt par dzejnieku nav viegli… Sarežģīti, jo svarīgi ir ne tikai rakstīt, bet ielikt tajā savu dvēseli, jūtas, dzeja nav tikai vārdu spēle uz lapas.” (Rihards)

- „Šī tikšanās bija patiešām aizkustinoša, uzrunājoša un interesanta. Viens no īpašajiem momentiem bija tad, kad dzejniece stāstīja par saviem iedvesmas avotiem, atklājot, ka lielākā daļa viņas dzejoļu ir radušies no ikdienas dzīves vērojumiem un pārdzīvojumiem. Tas man lika aizdomāties, cik dziļš un personīgs tomēr ir dzejas radīšanas process. Kopumā šis pasākums bija ne tikai iespēja iepazīt I.Nāras darbus, bet arī mazliet iepazīt sevi” (Edvards)

Arī pēc mūsu tikšanās I.Nārai radās dzejolis:

Ir viegli
Patiesību sakot
Starp daudzām
Acīm satikt tās
Kas tavām acīm
Pretim deg
Daudz grūtāk
Ir iedegt gaismu
Tais citās.

Cik patiesi! It sevišķi, ja domā par skolotāju darbu…

Lolita Dzalbe,
Krāslavas ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotāja 
Skaidrītes Gasperovičas foto



Jauna aptauja

Marts - 2026
P O T C P S S
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde