ceturtdiena, 18. jūlijs, 2024Vārda diena: Rozālija, Roze
crest1 crest2

Jauniešu garantijas izglītības programmās sākusies ziemas uzņemšana

Pievienots: 18.12.2015

Decembrī sākusies uzņemšana Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, kurās gada vai pusotra gada laikā bez maksas var iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju. Mācības 2016. gada sākumā piedāvā uzsākt 29 profesionālās izglītības iestādes, piedāvājot apgūt 56 dažādas profesijas.

Pieteikties aicināti 17 līdz 29 gadus veci jaunieši

Lai bez maksas iegūtu profesiju kādā no Jauniešu garantijas izglītības programmām, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vidusskolas vai vidējo profesionālo izglītību. Mācīties var arī tie jaunieši, kas jau ieguvuši profesiju, taču kvalifikācija nevar būt iegūta pēdējo 12 mēnešu laikā.

2016. gada ziemas uzņemšanā Jauniešu garantijā var pieteikties arī tie jaunieši, kas strādā algotu darbu vai ir pašnodarbināti, ja ir gatavi mācības apvienot ar darbu. Tāpat jaunieši vienlaikus var mācīties vakarskolā, iegūt vidējo izglītību tālmācībā vai studēt nepilna laika studiju programmās augstskolā.

Jaunieši var būt reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) kā bezdarbnieki vai darba meklētāji un saņemt bezdarbnieka pabalstu. Tomēr vienlaikus ar profesijas apguvi Jauniešu garantijā tie nevar saņemt finansiālu atbalstu no NVA Jauniešu garantijas pasākumiem, izņemot darba meklēšanas atbalsta pasākumus, karjeras konsultācijas un konkurētspējas paaugstināšanas pasākumus.

Stipendija 70 – 115 eiro mēnesī, apmaksāta dienesta viesnīca un citas priekšrocības

Mācību laikā jaunieši var saņemt dažāda veida atbalstu. To vidū ir stipendija no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja audzēknis ir sekmīgs un nekavē mācības. Tiek nodrošināti nepieciešamie mācību līdzekļi, bezmaksas dzīvošana dienesta viesnīcā, karjeras atbalsta pasākumi. Jaunieši var iegūt arī profesijā nepieciešamās papildu apliecības un sertifikātus, piemēram, darbam ar kases aparātu, tūrisma pakalpojumu rezervācijas sistēmu, auto vai traktora tehnikas vadīšanas apliecību, u.c. sertifikātus, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Nepieciešamības gadījumā audzēkņi var papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos, kas saistītas ar inženierzinātnēm, zinātni, tehnoloģijām un matemātiku, ja tas nepieciešams izvēlētajā profesijā.

Mācības ietver arī 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja tas pamatoti nepieciešams. Prakses laikā jaunieši saņem arī civiltiesisko apdrošināšanu un iziet obligāto veselība pārbaudi, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Rīgā, Kuldīgā, Valmierā un Daugavpilī aicina mācīties darba vidē

Atsevišķās Jauniešu garantijas mācību programmās tiek īstenotas darba vidē balstītas mācības. Tas ir mācību modelis, kurā jaunietis vairāk nekā pusi mācību laika pavada reālā darba vidē pie darba devēja, nevis skolas solā. Pēc šāda principa mācības 2016. gada ziemā plānots uzsākt tādā pieprasītā profesijā kā piena produktu ražošanas meistara palīgs, kuru varēs apgūt Valmieras tehnikumā sadarbībā ar piena pārstrādes uzņēmumu „Food Union” un tā ražotnēm - a/s „Valmieras Piens” un a/s „Rīgas piena kombināts”.

Šis mācību modelis tiek īstenots arī Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā viesnīcas istabeņa un galdnieka profesijā, kā arī Rīgas Celtniecības koledžā betonētāja profesijā un Daugavpils būvniecības tehnikumā betonēšanas tehniķa profesijā, kurās jaunus darbinieku gaida būvniecības uzņēmums „Skonto Prefab”, kas mācību laikā nodrošinās darba vidē balstītas mācības.

Kopumā topošajiem profesionāļiem šajā ziemā ir iespēja apgūt kādu no 45 profesijām, kuru vidū ir tādi amati kā pavārs, grāmatvedis, lauku īpašumu apsaimniekotājs, multimediju dizaina speciālists, poligrāfijas ražošanas tehniķis, frizieris, SPA speciālists, namu pārzinis, viesmīlis, šuvējs, augkopības tehniķis un daudzi citi arodi.

Dokumentus var iesniegt līdz mācību sākumam

Dokumenti jauniešiem jāiesniedz kādā no profesionālās izglītības iestādēm līdz mācību sākumam. Mācības pusotra gada profesionālās izglītības programmās sāksies 11. janvārī, savukārt gadu ilgajās programmās - 22. februārī.

Projekta „Jauniešu garantija” aktivitāte „Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” tiek finansēta ar ES Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

Papildu jautājumu gadījumā sazinieties ar Profesionālās izglītības projektu departamenta darbiniekiem! Tālr. 67854770.

NIID.lv


Jauna aptauja

Jūlijs - 2024
P O T C P S S
01
02
03
04
05
06 07
08
09
10
11
12
13 14
15
16
17
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
pirmdiena, 01.07.2024
trešdiena, 03.07.2024
08:30 Izstāde
otrdiena, 09.07.2024
sestdiena, 20.07.2024

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde