otrdiena, 17. septembris, 2024Vārda diena: Vaira, Vairis, Vera
crest1 crest2

Īstenots projekts par katoļu draudzes priesteru atdusas vietas saglabāšanu Krāslavas pilsētas Vecajos katoļu kapos

Pievienots: 17.09.2024

Krāslavas Svētā Ludviga Romas katoļu draudzes aktīvākie locekļi, kuriem nav vienaldzīga kultūrvēsturiskā mantojuma liecību saglabāšana Krāslavā, regulāri uzkopj un rūpējas gan par baznīcu, gan tās skaisto dārzu un plašo apkārtni, kā arī par Krāslavas pilsētas Vecajos katoļu kapos guldīto priesteru atdusas vietām. Šovasar tika realizēts Krāslavas novada pašvaldības finansēto projektu konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” projekts „Krāslavas kultūrvēsturiskā, sakrālā mantojuma – katoļu draudzes priesteru atdusas vietas saglabāšana Krāslavas pilsētas Vecajos katoļu kapos”.

Krāslavas Veco katoļu kapu jaunākajā daļā – pakalnā kopš 1924. gada ir apbedīti deviņi Krāslavas draudzes priesteri. Apmēram pēdējo 70 gadu laikā šī vieta tika ļoti minimāli labiekārtota. Dabas apstākļu ietekmē bija bojāts centrālais krusts, pieminekļi, dzīvžogs, apstādījumi.

Kapus vasarā apmeklē novada iedzīvotāji, tūristi, no ārzemēm atbraukušie krāslavieši, kuri apmeklē savu aizgājušu radinieku atdusas vietas un daudzi citi. Protams, ka šī priesteru atdusas vieta nekādu labu iespaidu mūsu ciemiņiem neradīja.

Projekta īstenošanas gaitā tika atjaunots centrālais krusts, izgatavots viens jauns piemineklis, atjaunots drūpošais krusts, notīrīts sarūsējušais krusts, atjaunoti uzraksti, notīrītas kapu apmales, apsūbējušie soli, izgatavoti divi jauni svečturi. Apkārt iestādīts jauns dzīvžogs, teritorijas iekšpusē – jauni dekoratīvi apstādījumi, uz kapu kopiņām nomainīta augsne un iestādīti jauni stādiņi. Darbus veicām pašu spēkiem, konsultējoties ar pieminekļu izgatavošanas speciālistiem un dārznieci.

Mēs esam pārliecināti, ka šis projekts būs ilgtspējīgs. Atjaunotā apbedījumu vieta sekmīgi iekļaujas vēsturiskās kapsētas ainavā, radot pozitīvu iespaidu par mūsu novada kapu kultūru katram kapu apmeklētājam. Tā veicinās cilvēku cieņpilnu attieksmi pret mūsu vēsturi, ilgi saglabās kultūrvēsturisko un sakrālo mantojumu novadā, modinās interesi par novada vēsturi un priesteriem, kas savulaik ir veltījuši sevi krāslaviešu garīguma saglabāšanai un attīstīšanai.

Eduards Voroņeckis,
Krāslavas Svētā Ludviga Romas katoļu draudzes prāvests,
projekta koordinators
Annas Vagales foto


Jauna aptauja

Oktobris - 2025
P O T C P S S
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Dienas foto

  • Anatola Kauškaļa foto

2015. Copyright © Krāslavas vēstis. All rights reserved.
webbuilding.lv mājas lapu izstrāde